Helyi közélet

2012.07.03. 13:06

Casco csak nyaralásra?

Magyarország, Hajdú-Bihar - Idén nyáron akár ingyenes minicascóval is csökkenthető a kockázat külföldön.

Magyarország, Hajdú-Bihar - Idén nyáron akár ingyenes minicascóval is csökkenthető a kockázat külföldön.A nyári szabadságok idején több százezren autóval indulnak útnak külföldi nyaralásukra. A statisztikák szerint tavaly csaknem négyezer magyar autós szenvedett kárt külföldön, ezért aggasztó, hogy a hazai autósok közel 80 százaléka nem rendelkezik a külföldi kockázatok fedezetét is jelentő casco-biztosítással.

Van alternatíva

A Genertel alábbi összegzése bemutatja, hogy milyen alternatív lehetőségei vannak azoknak, akik nem rendelkeznek cascóval, illetve kiemeli, hogy casco mellett is mire érdemes odafigyelni, ha a lehető legteljesebb körű biztonságra törekszünk. „A külföldi autózás jelentős többletkockázatot hordoz magában, hiszen idegen környezetben, sokszor hosszú távokat vezetve kell az autó vezetőjének helytállnia – figyelmeztet Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – Sok autós gondolja úgy, hogy a nemzetközi zöldkártya megfelelő védelmet jelent a külföldön bekövetkező balesetekre, ám tisztában kell lenni azzal, hogy ez a kötelező biztosítás meglétét igazoló dokumentum csupán az általunk másoknak okozott kárt téríti meg helyettünk.” Teljes védelmet külföldön is a casco nyújthat. Fontos tudni, hogy amennyiben nem bizonyítható, hogy a külföldi javítás olcsóbban elvégezhető, a casco is csak a magyarországi helyreállítás költségeit téríti. Kivétel a szükségjavítás, amellyel a gépjármű szabályszerű és biztonságos közlekedésre alkalmassá tehető. Ugyanakkor a casco önmagában is kiterjed a tárolásra, az autó hazaszállítására, illetve az autóban utazó személyek hazaszállítására. Mindezekre általában egy limitösszeget határoz meg a szerződés, távolabbi úti cél esetén célszerű ellenőrizni ezeket a feltételeket.

Nincs rá pénzük

Közel két és félmilliónyi hazai autóra azonban – elsősorban anyagi okokból – nem kötnek cascót. Létezik ugyanakkor rövid, akár egy-két hétre köthető, úgynevezett határozott idejű casco is, amely a kockázatosabb külföldi tartózkodás idejére biztosíthat nyugalmat a kiutazóknak. Ennek díja általában az éves casco időarányos díjának három-négyszerese, ezért a díjért általában az adott időszakra az éves cascóhoz hasonló teljes körű fedezetet biztosít. E lehetőségnek további hátránya, hogy csak néhány biztosítónál vehető igénybe külön utánajárással, mivel ezt a termékkört az összehasonlító portálok kínálatába sem szokták felvenni a szolgáltatók. Saját hibás töréskárra idén nyáron egy további lehetőséget is választhat a kedvezményekre, kuponokra, próbaidőkre nyitott hazai közönség, mivel már megjelent a piacon olyan, egy hónapra ingyenesen járó, további kötelezettségeket nem jelentő minicasco is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában