Helyi közélet

2009.01.06. 09:56

Sót szórt a Haon is

<p>Gyermekként arra vágyott, hogy télen a vastag havat tolja egy hatalmas járgányon? Ha nem sikerült, akkor most felelevenítheti vágyait, a Haon ugyanis felült az AKSD Kft egyik ilyen járművére, és segédkezett a debreceni utak lesózásában.&#160;<A href="http://video.haon.hu/video/35907/-el-toltuk-a-havat-debrecenben"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

A gyermeki kíváncsiság a hótolók iránt nem hal ki az emberből felnőttként sem. A hétfő délután egykor induló csapattal, azaz kilenc hótoló gépjárművel, egyenként hat tonna sóval a „fedélzetén” indult útnak a Haon újságírója szórni az utakat.

A volánnál Nagy Sándor, csoportvezető ült. Öt éve dolgozik az AKSD Kft-nél, a többi évszakban konténerezik, s ahhoz, hogy ezt a munkát végezhesse, „C” kategóriás jogosítványra és nehézgép-kezelői végzettségre van szükség. Na meg persze, mint mondja, nagy rutinra.

Bizony, hiszen nem kevés műszert kell a vezetőfülkében kezelni. Figyelni kell a sószóró be- és kikapcsolására, az adagolásra, az URH rádióra, ami által a többi gépjárművel és a diszpécserrel tartják a kapcsolatot, s mindezt vezetés közben.

Az URH azért is fontos, hogy ha esetleg egyikőjüknek elfogyna időközben a muníciója, a másik be tudjon segíteni az esetleges feleslegével a körzetbe.

30-40 km/órával haladunk a hat körzet közül a miénkben, hogy mindenhova jusson a sóból. Most nem toljuk a havat, hiszen nem érte még el a hat centit.

Az autók külön utakon járnak. Megkapják az utcaneveket a sofőrök, s a józan ész szabályai szerint haladnak- már ha az autósok engedik őket. Nagy Sándor elmondta, a személygépjárművek gyakran nem veszik figyelembe a gépet vagy hogy éppen dolgoznának. „Olyan is volt, hogy rám dudáltak, hogy menjek gyorsabban." Sokszor nem toleránsak, ezért is jobb este szórni. Mint mondja, ilyenkor nincs forgalom, nincs piros lámpa, gyorsabban és hatékonyabban is tudnak dolgozni.

Éppen az alásózási munkálatokat végezzük, ami azt jelenti, hogy kilenc méteren terítjük szét a sót, még mielőtt leszállna az éjszaka. Ezzel megakadályozzuk, hogy másnap reggelre lefagyjon az út.

Mint megtudtuk, a készenlét november 15-től március 15-ig tart. Ez azt jelenti, hogy otthoni telefonos készenlétben várják a csoportvezetők a riasztást, illetve ügyeletes is van, aki járja a várost, méri a hőmérsékletet.

Ő jelentést tesz a felettesének, ám végül a város szakértője dönt, hogy mit is kell csinálni, hiszen az ő alkalmazásukban állnak.

  • Kevesebb hely parkolásra a belvárosban
  • Vészvillogós autó a Rakovszky utcán, Debrecenben
  • Havazással terhelt évkezdet
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában