Helyi közélet

2008.10.02. 08:58

Tiltott felvételek az iskolában

<p>Debrecen, Hajdúnánás - A házirendek szerint tilos használni, mégis rendszeresen megcsörren az órákon a mobil.</p>

Gyakori látvány a szünetekben, hogy a gyerekek az udvaron sms-eznek, telefonálnak, játszanak a készülékekkel. A felsősök között terjednek a vicces tartalmú hang és videó anyagok, de nem csak ezek.

– Én olyat is láttam, hogy agresszív vagy „tiltott” felvételeket néztek a többiek a készülékeken. Pedig már az első napon ismertetik velünk a házirendet, amiben le van írva, hogy nem lehet az iskolába mobilt hozni – mondta lapunknak egy végzős, általános iskolás fiú.

Megemlítette, hogy órán is használhatják a telefonokat, mert van benne számológép, de amikor a tanár nem veszi észre, akkor vannak olyanok, akik játszanak rajta, vagy felvételeket készítenek.
Ez magyarázatot adhat arra is, honnan a sok videó a tartalommegosztó oldalakon. Tucatjával sorakoznak az órákon készült felvételek, amelyekben gyakran a tanárok figurázzák ki.

Tudják ezt jól az intézmények is, s a legtöbb házirend éppen ezért tiltaná a mobilhasználatot, de egyre több helyen tesznek kivételt – szülői kérésre.
Mobil stop
Akad azért kivétel is, mint például a hajdúnánási református általános iskola. – Az áltagos gyakorlatnál is szigorúbb a házirendünk. Mi egyáltalán nem engedjük, hogy a gyerekek mobiltelefont hozzanak az iskolába – mondta a Naplónak Szabóné Marth Éva, az intézmény vezetője. – Amennyiben indokolt, a tanulók használhatják az intézmény irodájában a telefont, és természetesen a szülők is kereshetik az rajtunk keresztül a tanulókat – tette hozzá.
Középiskolásoknál már nehezebb kontrollálni a mobilhasználatot.

A Debreceni Református Kollégium gyakrolata az, ha órán megszólal a telefon, akkor elveszik a tanárok, s csak óra után adják vissza, mesélte Horváth Erzsébet, hozzátette: a tanulószobán is tilos a készülékek használata. Van olyan középfokú oktatási intézmény, ahol csak év végén adják vissza a tanulóknak a telefont, ha rajtakapják őket, hogy órán használták a készüléket.
A szülők a legtöbbször felháborodnak ezen a gyakorlaton, mégsem kérik számon gyermekükön, mire is használja valójában a mobilt. Az egyik megkérdezett fiatal elmondta, anyukája háromhetente tölti a telefonját 3 ezer 500 forinttal, de nem szokta kérdezni, mire megy el a pénz.

S bár a legtöbb szülő tudja, hogy a diákok nem mindig csak akkor és arra használják a készüléket, amire hivatott, mégis a vásárlás mellett döntenek, mert biztonságérzetet ad számukra, hogy bármikor elérhetik csemetéjüket.


Okozhat-e rákot a mobil?
A legújabb európai tanulmányok azt bizonyítják, hogy a mobilok által kibocsátott sugárzásnak van biológiai következménye. Egy a napokban megjelent kutatási eredmény szerint már 29 éves korukra ötször gyakrabban alakul ki agytumor azoknál, akik 20 éves koruk előtt kezdtek rendszeresen mobilozni. A hallóidegi vagy nyálmirigydaganatok is határozottan azon az oldalon gyakoribbak, amelyiken a páciens a mobil telefonját tartja. A készülékek hallásra, vagy közvetlenül a fülekre gyakorolt hatása sem tisztázott. A Napló a témában megkeresett egy fül-orr-gégész szakorvost: – Nincs negatív tapasztalatunk, nem jellemző, hogy mobiltelefon-okozta panaszokkal fordulnának hozzánk a betegek. Tudomásom szerint eddig senkit sem kellett eltiltanunk a készülék használatától – mondta Nedró Zoltán szakorvos.

Ezek is érdekelhetik