Helyi közélet

2008.10.22. 07:28

Százmilliókkal kerül többe a városnak

<p>Debrecen - A szennyvíztelep rekonstrukciójára kihirdetett győztest alkalmatlannak minősítették. Most tárgyalnak a második helyen végzettel. Ha ő lesz a nyertes, még többe kerül a városnak a beruházás. Lehetséges olcsóbb megoldás?</p>

– Az országos hírű szakértőket is magában foglaló értékelő szervezet azt ajánlotta a debreceni önkormányzat tulajdonosi bizottságának, hogy a szennyvíztelep rekonstrukciójára kiírt pályázatban a Keviép-Euroaszfalt konzorciumot hirdesse ki győztesként. Így is tettek.

A második helyen végzett konzorcium (a Napló értesülése szerint az OMS-Innoterv Közgép) azonban a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult, amely a győztest alkalmatlannak találta a munka elvégzésére.

Röviden: a hiánypótlási és tisztázó folyamat során a kérdésekre adott válaszokazból arra a következtetésre jutott, hogy a nyertes csak az eredeti ajánlat módosításával tudja teljesíteni az ajánlatkérő igényeit.

most a második helyzettnek teszik fel ugyanazokat a kérdéseket. Ha megfelel, ő a győztes. Az eredeti nyertes 19,7 millió Eurós ajánlatot tett, a második ugyanazt 22,8 millió Euróért vállalja. Hozzáértők szerint mindkét összeg túl magas. De a tét nagy, az idő sürget.

– A debreceni önkormányzat már 2005-ben kiírta a pályázatot az ISPA-program egyik elemére, a szennyvíztelep bővítésére és rekonstrukciójára (hivatalosan a LOT5 nevet viseli ).

Érvénytelennek kellett azonban nyilvánítani, mert a pályázók túllépték a hazaiaknak megengedett közbeszerzési értékhatárt. Idén májusban a pályázat már úgy jelent meg, hogy arra Európából bárki jelentkezhetett.

Négyen voltak, székhelyét mindegyiknek Magyarországon jegyezték be. Közülük kettő felelt meg a követelményeknek.

Az árban jobb ajánlatot tevő Keviép-Euro Aszfalt konzorciumot nevezeték meg győztesnek, ám a vesztes beadványára a Közbeszerzési Döntőbizottság közbeszólt. Jelenleg a második helyen végzett pályázónak kell bizonyítania, hogy a hiánypótló-tisztázó kérdésekre adott válaszai alapján alkalmasnak bizonyul. Ebben az esetben ő lesz a pályázat nyertese.

Feltéve, hogy a tulajdonosi bizottság (amelyre a döntés felelőssége hárul) és a polgármester is (akinek a szerződést alá kell írnia) úgy akarja.
A kérdés azért vetődik fel, mert hozzáértők szerint a beruházás reálisan akár milliókkal olcsóbban (22,8 millió Euró helyett akár 17-18 millióért) elvégezhető lenne. Ha ugyanis a pályázatot eredménytelennek nyilvánítanák és tárgyalást kezdenének a jelentkezőkkel, az árat jócskán leszoríthatnák – hallottuk szakmabeliektől.
Patai Lajostól, a polgármesteri hivatal közbeszerzési osztályvezetőjétől viszont arról értesültünk, hogy a második helyen végzett pályázó válaszait a jövő héten értékelik. Reméli, hogy a megfelelése esetén a szerződést még novemberben megköthetik vele, s akkor jó esély van arra, hogy a beruházás az utolsó határidőre (a próbaüzemmel együtt) 2010 június 30-ra befejezhető.

Szabó Katalin

  • Vajon kinek a hibájából?
  • Csatornázás után bokáig sárosan
  • Videó a csatornázásrólVideo
  • Tudtuk, hogy baj lesz, ismertük a céget
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában