Helyi közélet

2008.10.10. 15:16

Bankkártyabűnözők a megyehatáron

<p>Hét darab, kártyanyílással ellátott bankautomata előlapot, az előlapok lefestésére szolgáló anyagot találtak a pénzügyőrök szerdán egy moldáv-román állampolgár vezette kisbuszban az ártándi határátkelőn - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete.</p>

Mindezt a hangszórók mögé rejtették. A belépésre jelentkező járműben összesen öten utaztak. A 41 éves sofőr ellen készpénz-helyettesítő fizetési eszköz hamisításának elősegítése miatt indult büntetőeljárás. A férfi azt mondta, a csomagot egy férfitól kapta, és Londonba kellett volna szállítania.
Kupecz József százados, a vám- és pénzügyőrség regionális parancsnokságának szóvivője elmondta: az angol rendszámú gépkocsit kockázatelemzési módszerrel választották ki, és röntgenberendezéssel bukkantak a titkos szállítmány nyomára. A sofőr zsebében öt bankkártyát is találtak.

Az IPA

A világ egyik legnagyobb non-profit szervezete, melynek fő célkitűzése a nemzetek aktív és nyugalmazott rendvédelmi dolgozóinak egységbe kovácsolása a szolgálat és a barátság útján.

Az előlapokat és a festéket az úgynevezett Libanoni hurok alkalmazásakor használják a bűnözők. A trükk az, hogy az ál előlap nem adja vissza a bankkártyát, azt csak az elkövetők tudják kivenni, ráadásul a PIN-kód beütését kifigyelik a tranzakció megkezdésekor.

Spamokkal lopnak meg

A rendőrség a fogással együtt arról is beszámolt, hogy az FBI 2007. évi statisztikái szerint az internetes csalások 75 százalékát úgynevezett spam-okkal, azaz kéretlen reklámlevelekkel követik el, „behálózva” az áldozatokat. A kiberbűnözők évente közel 239 milliárd dollár kárt okoznak. Az internetes szolgáltatók adatai szerint, a felhasználók naponta 100 milliárd e-mailt kapnak.

A hajdú-bihari nyomozók 2008 elején angliai tanulmányúton jártak, ahol közelebbről is megismerkedtek az ilyen típusú bűncselekményekkel, megelőzésükkel.

Az International Police Association debreceni szervezete csütörtökön és pénteken nemzetközi ülés keretében tartott szakmai kurzust több országos pénzintézmény bankbiztonsági vezetőjével.

  • Hátán vitte a biciklit
  • Szeméremsértés Debrecenben
  • Debrecen: öngyilkossági kísérlet flóbert pisztollyal
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában