Helyi közélet

2008.09.16. 13:46

Sonata: csak semmi feltűnés!

<p>Debrecen — Ha egy topmenedzser díjazza a kényelmet, de nem feltétlenül szeretné minden pillanatban magára vonni mások figyelmét, nos, akkor a Hyundai zászlóshajóját neki találták ki. <DIA width="900" height="700" alt="Hyundai Sonata 2008.09.17."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Hyundai_Sonata_2008_09_17_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Hyundai Sonata 2008.09.17." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/HyundaiSonata1.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A><A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/HyundaiSonata2.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A><A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/HyundaiSonata3.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A><A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/HyundaiSonata4.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A><A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/HyundaiSonata5.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

A Sonata egy olyan (majd öt méteres) luxuslimuzin, amit bár minden földi jóval elláttak a tervezői, megjelenésével jókora méretei ellenére is kicsit beleszürkül a környezetébe. Ami persze nem feltétlenül baj...

Visszafogott dizájn

Az elegáns, klasszikus vonalvezetésű autóknak megvan az az előnyük, hogy (bár egyesek unalmasnak tartják őket) gyakorlatilag minden ízlésvilágnak megfelelnek.

Olyan ez, mint a fehér színű autó; nem csúnya és nem szép, egyszerűen fehér. A Hyundai kisebb modelljeinél is feltűnt már a magas szintű ergonómiai kialakítás és a jó összeszerelés, a Sonata esetében ez hatványozottan igaz. Először is a hatalmas kocsitest már eleve tekintélyt parancsoló, ráadásul megvan az az előnye, hogy belül valóságos báltermet rejt.

A középkategóriában se feltétlenül evidens az, hogy a 190 centi magas sofőr mögött a hasonlóan termetes barátja akár keresztbe tett lábakkal utazhat.
Belül az igényes bőrkárpit, az elektromosan állítható ülések és a számtalan kényelmi mütyür harmóniáját egyetlen apróság törte meg csupán, ez pedig a vezető viszonylag magas üléspozíciója.

Ne feledjük, ezúttal mégiscsak egy limuzinban ülünk, nem pedig holmi divatos kompakt egyterűben, ahol így próbálnak meg plusz centiket csiholni.

Igazán nagyautós

A saját fejlesztésű, 150 lóerős dízelmotor a 305 Nm-es maximális forgatónyomatékát már 1800-as percenkénti fordulatszámtól produkálja, és bár az aszfalt felszedésétől nem kell tartani, az erőforrás tisztességesen mozgatja a böhöm nagy kocsitestet.

A beltér kényelmét a jó hangszigetelés csak fokozza, ebben persze a gumigéderek és más hangtompító okosságok mellett a jól áttételezett, négyfokozatú automata-váltónak is oroszlánrész jut.
Bár a Sonata kormányát bizonyos forgalmi helyzetekben kicsit „munkásnak” találtuk, az úthibákat kisimító futóművével tökéletesen elégedettek voltunk. Igazi nagyautós, minden porcikáján érződik, hogy hosszú utakra tervezték.

A dél-koreaiak a biztonság terén se bíztak semmit a véletlenre, az ABS-től az EBD-n át az ESP-ig a teljes ABC-t felvonultatták, garantálandó a bennülők testi épségét.

Nekünk ezúttal egy prémium felszereltségű tesztautó jutott, bár őszintén szólva a Sonata már alapban sem spórol a finomságokkal. A legolcsóbb kivitel is 16 colos kerekeken gurul, ABS, EBD jár hozzá, megspékelve aktív fejtámlákkal, CD-s hifivel és légkondícionálóval.

A Sonata egy olyan dél koreai az európai piacon, ami valójában az amerikai életérzés jegyében született: nem baj, ha kívül nem annyira dögös, a lényeg, hogy a fedélzeten full kényelmet nyújtson!

 

Petneházi Attila
E-mail:[email protected]

Tudni illik
Motor (cm3): 1991 Max.telj. (LE): 150 Max.nyom. (Nm): 305 Gyorsulás (0-100 km/h/s): 10,7 Végsebesség (km/h): 203 Átlagfogyasztás (l/100 km): 7,1 Üzemanyagtartály (l): 70 Csomagtér (l): 523

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában