Helyi közélet

2008.09.10. 05:46

Álló és ülő utasok is kapaszkodjanak!

<p>Előfordul, hogy a megállóba nyitott ajtóval érkezik a busz, onnan viszont olyan hamar szeretne távozni, hogy a visszapillantó tükröt figyelmen kívül hagyva nyomja a gombot, egy láb, egy kar, néha egy táska azonban a járművön kívül marad. &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/SANY0006.avi/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Városban lakom, mióta megszülettem, úgyhogy mondhatom, hozzá vagyok szokva az őrült forgalomhoz. Buszról le, trolira fel, mi sem egyszerűbb. Nem veszélytelen azonban a városi tömegközlekedés.

És itt nem csak a pofátlan zsebtolvajokra és a nyári izzadságszag-mérgezésekre gondolok. Mindkettő kellemetlen ugyan, ami azonban télen-nyáron jellemző az utakon, a vezetni nem tudó vagy karakteresen vezető sofőr.

Nemrégiben történt, hogy az egyenes útszakasz végéhez közeledve a sofőr lassítási szándék nélkül hajtott egészen a vonal előtti két méterig. Majd mintha betontömb zúgott volna a lábára, rátaposott a fékre, amitől testünk negyvenöt fokos szöget zárt be a padlózattal.

 „Álló utasok kapaszkodjanak!”- így hívja fel figyelmünket a tábla veszélyes állapotunkra. Markoltuk is a fogódzkodót teljes erőnkből, mégsem sikerült mindenkinek a helyén megállapodnia.

Egyeseknek olyannyira nem, hogy kétségbeesésükben ülőhelyre próbáltak szert tenni, a gondot csak az okozta, hogy mivel foglalt volt az áhított hely, a jogos tulaj ölében landoltak.
Az is előfordul számtalanszor, hogy a megállóba nyitott ajtóval érkezik a busz, onnan viszont olyan hamar szeretne távozni, hogy a visszapillantó tükröt figyelmen kívül hagyva nyomja a gombot, egy láb, egy kar, néha egy táska azonban a járművön kívül marad.

Előfordul, persze, nem mindig vesszük észre azonnal, hogy pirosra vált a lámpa. Logikus, hogy szeretnének a vezetők minél hamarabb végezni az ő általuk kanyarnak nevezett végállomástól végállomásig tartó útszakasszal, hogy egy kicsivel több szünetre vágynak, hogy tudjanak szusszanni, miközben napi tizenkét órát vezetnek. Megérti ezt a fáradt utazó, tudja ő is, milyen nehéz sokáig koncentrálni, elgémberedett tagokkal ülni.

Amikor azonban a személygépkocsira próbálja letenni az ember a jogosítványt, az oktató hangsúlyozza, hogy óvatosabban kell vezetni, ha ül valaki mellettünk. Nem vettem még részt „D” kategóriás oktatáson, de minden bizonnyal elhangzott az a szóösszetétel, hogy „utasok biztonságérzete”, netalán tán még a „kényelem” is megemlítődött. Ezek a kifejezések azonban a jogsi kézhezvételével talán kirepültek a mozgó járműből, a nyitott ajtón keresztül.

 

B.Zs.

 • Ellopták a menetrend szerinti Volán-buszt
 • Szeptembertől olcsóbb bérlettel utazhatnak
 • Nagyhatalmú ellenőrök
 • Árokba csúszott a Volán-busz
 • Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában