Helyi közélet

2008.09.30. 11:17

Hol van már a tavalyi kukoricaár?

<p>Megyénkben százezer hektárról mintegy 800 ezer tonna termés várható, több, mint az Európai Unió összes tagállamában idén intervencióra felajánlható mennyiség (ami idén 700 ezer tonna).</p>

Igaz, eddig az időjárás sem kedvezett a kukorica betakarításának, de a gazdák se nagyon siettették a legnagyobb őszi munkát.

Megyénkben százezer hektárról mintegy 800 ezer tonna termés várható, több, mint az Európai Unió összes tagállamában idén intervencióra felajánlható mennyiség (ami idén 700 ezer tonna). A tavalyi 55-60 ezer forint után napjainkban 18-22 ezer forint között mozog a kukorica felvásárlási ára, ami így - hiába a jó termés - még a termelők önköltségét sem mindig fedezi.
Pallagi László, az MVH megyei kirendeltségvezetője elmondta, hogy az intervencióra majd pályázni kell, és ha más európai országbeli gazdák is élnek a lehetőséggel, az még tovább szűkíti a magyar termelők mozgásterét.

Tárolóhely egyébként van bőven, ezen a téren semmilyen probléma nem lehet. Kiss Zoltán, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal helyettes vezetője arról számolt be, hogy a kukorica betakarítása öt-hat százaléknál tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában