Helyi közélet

2008.06.27. 14:48

„...a mézesmadzag elfogyott”

<p>Debrecen – Hideg nyalat és spanyol tekercs–A fagylat, a jégkrém és parfé története Debrecenben. A fagylalttörténeti kiállítás június 21-től szeptember 15-ig várja a hűsölni vágyókat a Déri Múzeumban.</p>

Az érdeklődők a Zoltai Lajos kiállító terembe megismerkedhetnek a fagylalt és egyéb jeges finomságok történeteivel, érdekességeket tudhatnak meg készítésük módjáról.
A tárlat elején ókori, egzotikus országokból indul az időutazás, amely a mai nap fagylaltcsodáival kanyarodik vissza a jelenbe. Ki gondolná vajon, hogy a hideg ínyencségek, italok több ezer éves múltra tekintenek vissza. Mezopotámiában például a hűvös üdítők fogyasztására már használták a szívószál elődjét, amely szolid eleganciával ölelte körbe a felüdülést adó poharat.
A frissítő italok és a fagylalt történelme mellett ízelítőt kaphatunk a többi „jeges rokonról"; a parféról és a jégkrémről is. A fagyos nyalánkságok készítésének, tárolásának módjairól szerezhetünk tudomást a felsorakoztatott eszközök sokaságából, amelyek átlépnek velünk azokba az időkbe, ahol a fagylalt igazán különleges finomságnak számított.
A kiállítás híres- máig is fennálló- kávéházakat sorakoztat fel korhű képekben, amelyek kínálataiban már szintén ott szerepeltek a hűvös finomságok.
Akik szeretnék magukat a régmúlt idők fagylaltkészítő mesterségébe képzelni, azok számára ott áll egy fagylaltműhely, egy fagylaltkocsi és fehér „egyenruhát" viselő szőke hölgy, „aki" valószínűleg tisztában van azzal, hogy hiába méri egymagában fagylaltját, Bagaméri nyomába sohasem érhet.
-Kardkovács Boglárka-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában