Helyi közélet

2008.05.14. 13:28

Üzemanyagár: határ a csillagos ég?

<p>Debrecen - Tavaly májusban a gázolaj átlagos ára még 254 forint volt, ugyanez holnaptól 326 forint. Ismét drágulnak csütörtöktől az üzemanyagok a hazai kutaknál; a gázolaj nyolc, a benzin literenkénti ára pedig öt forinttal emelkedik.</p>

Ismét drágulnak csütörtöktől az üzemanyagok a hazai kutaknál; a gázolaj nyolc, a benzin literenkénti ára pedig öt forinttal emelkedik. A drágulást követően egy liter gázolaj átlagosan 326, a 95-ös benzin pedig 310 forintba kerül, de az egyes kutaknál alkalmazott tarifák között akár tíz-tizenöt forintnyi eltérés is lehet.

Túlélni valahogy

Budapesti taxitársaságok vezetői a legutóbbi (múlt heti) áremelés után már arról beszéltek, hogy csak azért nem szerveznek taxistüntetést, mert attól tartanak, hogy a békésnek szánt demonstráció könnyen polgárháborús hangulatot vehetne.

Debreceni kollégáik ugyan nem fogalmaztak ilyen vérmesen, de világossá tették: ez így nem mehet már sokáig...

Az ötven autót üzemeltető FanTaxi illetékesétől megtudtuk, hogy bár a gázolaj drasztikus drágulása jelentősen növeli a költségeiket, a viteldíjaik emelését egyelőre nem tervezik.

A Hajdú Volán Zrt. 370 autóbusza évente átlagosan 25 millió kilométert tesz meg, melynek során 8 millió liter gázolajat fogyasztanak el a járművek. Varga Sándor gazdasági vezérigazgató-helyettes némi fejszámolás után elmondta, hogy miközben tavaly az üzemanyag literjét átlagosan 202 forintért vásárolták, ma 255 forintot fizetnek érte, és minden jel arra mutat, hogy az áremelkedési folyamat tovább tart.

„Az idei év eddig eltelt időszakára vetítve 235 forintos átlagár jön ki, ami ha így maradna, éves szinten mintegy 300 millió forint többletköltséget jelentene a vállalatnak” - jelentette ki. Hozzátette, hogy a helyközi forgalomban január elején egyáltalán nem volt díjemelés, a helyiben ugyan volt, de a kalkuláció készítésekor ilyen magas üzemanyagárakra senki még csak gondolni sem mert. Szerinte elkerülhetetlen egyfajta kompenzációs mechanizmus kidolgozása, mérséklendő e téren a Volán-vállalatok kiszolgáltatottságát.

A kicsi tönkremegy

Az Anita Tranzex Kft. járműparkja mintegy száz korszerű járműből (nagyrészt hűtőkamionokból) áll, a flotta havi átlagban mintegy 250 ezer liter dízel üzemanyagot fogyaszt el. Kovács Attila irodavezető emlékeztetett arra, hogy csak az elmúlt egy hétben 12 forinttal nőtt a gázolaj ára, így könnyen kiszámítható, hogy ez a drágulás mennyivel növelte a költségeiket.

„Talán mindennél többet mond az, hogy miközben két éve még a fuvardíjak mintegy 30-35 százalékát tette ki az üzemanyagtartalom, jelenleg ez az arány közelít a 60 százalékhoz. Ráadásul ugye a fuvarozónak előre kell kifizetnie a tankolás árát, a fuvardíjhoz viszont minimum harminc nap után jut csak hozzá.

  • Újabb emelés
  • Telibe kapta a gumiabroncs
  • Video
  • Drága a tankolás
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában