Helyi közélet

2008.04.02. 13:24

Éjszaka csak klinikai patika lesz nyitva

<p>Debrecen – A jövőben nem kell telefonálgatni, újságot böngészni, hogy szükség esetén megtudjuk, az adott napon éppen melyik gyógyszertár tart éjszakai (22-08 óra között) ügyeletet.</p>

Elég megjegyezni, hogy hét közben a Klinika főbejárata melletti Libra Patika, hét végén (szombaton és vasárnap éjjel) a Klinika II-es telepének bejáratánál található Auguszta érhető el. Mint jó ideje ismert, a Nagytemplom közelében működő Nap patika minden este 10-ig tart nyitva.)

Azért született ez a döntés, mert az ANTSZ és a Gyógyszerészi Kamara egybehangzó álláspontja szerint a minimális igénybevétel nem indokolja, hogy két gyógyszertár is éjszakai ügyeletet tartson.

– Mivel az éjszakai orvosi ügyelet is a klinika-telepen található, a betegeknek így kell a legkevesebbet menni a receptek kiváltásáért – mondta a HAON-nak Trestyánszky Zoltán egyetemi főgyógyszerész. Arra a felvetésre, hogy az Auguszta Gyógyszertárhoz át kell gyalogolni a klinika-telepen, a következőkkel érvelt:

– Az éjszakai ügyeletben orvoshoz fordulók többsége sürgősségi ellátást igényel, ami azt jelenti, hogy fekvőbetegként bekerül az intézménybe. Aki járó betegként hazamehet, az is kap például egy lázcsillapítót vagy hasfogót – ha arra van szüksége –, s reggel már a lakóhelyéhez közeli gyógyszertárban válthatja ki a felírt készítményeket.

De az ügyeletre többnyire autóval érkeznek a betegek, hiszen 11 után már a villamos sem jár, így nem jelent gondot, ha – szombaton vagy vasárnap éjjel – át kell menni az Augusztára.

A gyermekklinikához pedig körülbelül ugyanolyan távolságra van, mint a Libra. Egyébként átlagosan 1-2 alkalommal veszik igénybe a páciensek késő éjszaka a gyógyszertári ügyeltet.

Debrecenben a gyógyszertárak száma meghaladja a félszázat, amelyből több – elsősorban a belváros közelében – a hétvégeken is nyújtott nyitva tartással (este 21-22 óráig) üzemel. Ehhez, és a valós igényekhez igazodva alakították a Libra és az Auguszta Gyógyszertár április 1-jétől érvényes új működési rendjét.

A Libra tehát minden munkanapon 8-19 óra között tart nyitva (utána ügyeletes), míg az Auguszta Gyógyszertár minden munkanapon 8-tól 16.30-ig tart nyitva (szombaton és vasárnap 22-től másnap reggel 8-ig éjszakai ügyeletet biztosít – tartalmazza a klinikai főgyógyszerész tájékoztatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában