Helyi közélet

2008.04.09. 10:30

Új igazgatót keresnek a menekülttábor élére

<p>Debrecen - A tábornak alacsony a kihasználtsága. A befogadóállomáson jelenleg 344 menekült tartózkodik, akiknek nemzetközi menekült-státuszuk is van. Átlagos életkoruk 25-26 év közé tehető. &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Megkerdeztuk-menekulttabor.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A><BR /></p>

A Menekülteket Befogadó Debreceni Állomáson legnagyobb számban jelenleg szerb nemzetiségűek tartózkodnak.

Az 1990-es évek elején vált általánossá a menekültek befogadása Magyarországon.

Hajdú-Bihar megyében először Hajdúszoboszlón létesült menekülttábor 1991-ben, majd ennek bezárása után 1995. augusztus 1-jén nyitotta meg kapuit a debreceni befogadó állomás.

– A 11,6 hektár területű táborban folyamatos a befogadás – mondta Rakaczki Renáta, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatója. Az igazgatóasszony szerint a tábornak alacsony a kihasználtsága.

A befogadóállomáson jelenleg 344 fő menekült tartózkodik, akiknek nemzetközi menekült-státuszuk is van.

Átlagos életkoruk 25-26 év közé tehető.
Kérdésünke, miszerint igaz-e, hogy a debreceni menekültállomás élére új igazgatót keresnek, igen választ kaptunk. – A mostani igazgatónő anyai örömök elébe néz, és úgy döntöttünk, hogy egy másik igazgatót keresünk a tábor élére, mert nem szeretnénk helyettesre bízni ezt a felelősségteljes munkát – fogalmazott  a menekültügyi igazgató.

Önt zavarja-e a debreceni menekülttábor?

A Sámsoni út környékén megkérdeztük az ott élőket és dolgozókat, zavarja-e őket a menekülttábor?

Kitelepíttetnék a menekülttábort Debrecenből

A menekülttábor létesítésének időszakában a város közbiztonságának védelmében kilátásba helyezett rendvédelmi intézkedések napjainkig nem valósultak meg, mint ahogy a tervezett rendészeti képző intézmény létrehozása is elmaradt.

Menekültmizéria: veszélyesnek nem veszélyesek

 A debreceni önkormányzat nem kér a menekültekből. Akik kisebb lopásokat leszámítva egyáltalán nem jelentenek számottevő veszélyt Debrecen közbiztonságára jelenleg.

Debrecen, a menekülő város

Kósa Lajos,Debrecen polgármestere a menekülttábor szakmai feladatkörének változására is hivatkozott a közgyűlési határozat sajtó előtti indoklásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában