Helyi közélet

2008.04.02. 06:30

Az SZDSZ-nek jót tenne, a újra építhetné magát

<p>Ha az SZDSZ valóban támogatni fogja a kisebbségben kormányzó szocialistákat, a kabinet kitarthat a 2010-es választásokig - vélekedett Pénzes Ferenc politológus. Hozzátette: „vezéráldozattal” nagyobb az esély...<DIA alt="Gyurcsány Ferenc 2008.04.01." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Gyurcs_ny_Ferenc_2008_04_01_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Gyurcsány Ferenc 2008.04.01." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Haon: - Milyen érvek szólhattak az SZDSZ koalícióban maradása, illetve az abból történő kilépése mellett? Meglepte a döntésük?

Pénzes Ferenc: - A szakítás mellett szól, hogy az SZDSZ-nek megítélésem szerint nem tett jót az elmúlt évek során a szocialistákkal való együttkormányzás, a párt önálló és markáns liberális arculata jellegtelenné csiszolódott, programjának neoliberális következetességét opportunizmus kasztrálta.

Ezért jót tenne a pártnak, ha restaurálhatná, netán újra felépíthetné magát – egyedül és önállóan. Kilépés esetén nőhet a párt akciórádiusza, kötelezettség nélkül, „elvszerűen” támogathatja, vagy ellenezheti a kormány (MSZP) javaslatait.

A személyek és elvek melletti kiállás esetleg felfelé húzhatja a párt igencsak megcsappant népszerűségi indexét. Kérdés persze, hogy a párt belső válságának megoldása mit hoz magával, változik-e péládul az elnök személye. Kóka vagy Szent-Iványi István elnöklése esetén valószínű, hogy csak Gyurcsány távozásával lenne fenntartható a koalíció, míg Fodorral megtarthatónak tűnne ez a koalíciós együttállás is, néhány szerep- és tárcacserével.

A koalícióban maradáshoz érv, hogy egyedül a kormányzati hatalom az, ami esélyt ad az SZDSZ-nek programja megvalósításához, még ha felhígult formában is teszi mindezt.

Személyi-egzisztenciális konzekvenciák is súlyosak lehetnek: több száz, akár ezer SZDSZ-esek által betöltött státuszban is személycsere történhet a kormányzati adminisztrációban kilépés esetén.
Ezek fényében két lehetőség áll az SZDSZ előtt a keddi tárgyalások során. Vagy megpróbál a kormányfőcserére bazírozni, amihez egyébként nincs elég ereje, vagy kilép a koalícióból, kívülről mégis támogatva a kormányt.

Ez a valószínűbb. Persze kérdés, hogy mit kér cserébe a külső támogatásért, s hogy vajon az év végi költségvetési vitákat túléli-e ez a támogatási megállapodás.
Haon: - Meglepte az SZDSZHorváth Ágnes leváltását követő reakciója?

Pénzes Ferenc: - Kissé meglepett a gyors reagálás és az igen határozott hang az SZDSZ részéről, de nyilván nem tehettek ebben a helyzetben mást. A párt jelenlegi helyzete megkövetelte ezt az erőteljes fellépést.

A hatása ennek persze nem egyértelmű, úgy tűnik, az MSZP már lélekben felkészült a kisebbségi kormányzásra is. Azért lepett meg ez a reakció, mert 94- 98, illetve 2002 és 2008 között soha nem jutott el szakításig a két párt.

Talán most érett be annak a „gyümölcse”, hogy végső soron mindkét részről, de főként a szabad demokraták oldaláról, „kényszerházasság”-ként élték meg ezt a kapcsolatot. S a sérelmek mindkét oldalon csak gyűltek és gyűltek, mígnem…

Haon: Az MSZP hosszabb távon kisebbségben kormányozni vagy reális előrehozott választásokról beszélni?

Pénzes Ferenc: - Ha a lehetséges legalább öt forgatókönyvből azon három közül valósulna meg valamelyik, amelyek szerint az MSZP kisebbségben kormányoz, akkor többféleképpen értékelhetjük ezek lehetséges következményeit.

Amennyiben sikerül egy jól megszövegezett és egyértelmű támogatási egyezséget kötni a két pártnak, a kormányzás kitarthat 2010-ig is.

Ahhoz persze, hogy ennek minél nagyobb legyen a valószínűsége, a meglátásom szerint, az MSZP-nek „vezéráldozatot” kellene hoznia, azaz Gyurcsány Ferenc helyett új miniszterelnököt megjelölnie. Ha írott megállapodás híján csak alkalmi támogatásban maradnak, vagy egyáltalán nem állapodnak meg konkrétumokban, akkor valószínű, hogy az év végét sem éri meg a kisebbségi kormány.

Nota bene, Kóka János kifejtette, hogy a történtek ellenére mindent inkább, semhogy Orbán Viktor kerüljön kormányra. Ezért magam úgy vélekedem, hogy megegyezésre jutnak, így most több esélyt látok arra, hogy akár kisebbségben is végig tudja vinni az MSZP a kormányzás feladatait.

  • Videók a koalíciós válságról!   
  • Jöhet a kisebbségi kormányzás 
  • Gyurcsány felmentette Horváth Ágnest
  • Horváth Ágnes emlékezetes pillanatai  
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában