Helyi közélet

2008.04.29. 10:58

Az örök nótaszó ünnepe

<p>Debrecen – Az anyák köszöntésének napján, vasárnap délután egyedülálló nótaműsort láthat a közönség a debreceni Lovardában, ahol 16 órától a legismertebb magyarnóta-énekesek lépnek a színpadra. <A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/lovarda-majus/cn/boon-news-fabiangy-20080425-045303"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> Lovarda, május</B></A> [.pdf – 61 KB]</p>

A nótázás legalább annyira hozzátartozik a magyar kultúrához, mint a gulyásleves vagy a tokaji bor. Nemhiába gondolják még manapság is az először ide érkező idősebb külföldiek, hogy az éttermekben, csárdákban majd a nótájukat húzató helybéliekkel fognak találkozni.

A népköltészeti gyökerű magyar nóta azonban mára mintha veszített volna fényéből, holott óriási igény van rá. Ezt ékesen bizonyítja az egyik közszolgálati csatorna kívánságműsorának népszerűsége: alig lehet bekerülni adásba a vágyott magyar nótával. Az idősebb generáció ezt a zenét és éneket tekinti a legszívhezszólóbbnak, ez az, ami örök és elpusztíthatatlan számukra. A magyar nóta külföldön is értő fülekre talál, hiszen a XX. század közepén Kanadába, Ausztráliába és az Egyesült Államokba költözött honfitársaink a mai napig hívják fellépésekre a magyarnóta-énekeseket, hogy a dalok segítsenek nekik emlékezni szülőhazájukra.

Ezen a héten vasárnap viszont városunkban is megmozdulhatnak a nóták kedvelői, hiszen a hazai énekesek legjava érkezik Debrecenbe, ilyen alkalom, hogy ennyi neves fellépő legyen egy koncerten, még nem is volt az országnak ebben a régiójában. Az anyák napi programon 16 órától Madarász Kati,Hatvani Kiss Gyöngyi, Bokor János, Karcagi Nagy Zoltán, Kátai Zsuzsa, Kovács Böske, Andrássy Gyula és Bartha András lépnek fel, hogy Jeremiás Béla cigányzenekarának segítségével három órán át szórakoztassák dalaikkal a helyi publikumot.

A különleges anyák napi koncertre jegyeket elővételben a Napló-székházban, a Cora áruházban, a Tourinformban és a Lovardában válthatnak.

– Sz. L. –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában