Helyi közélet

2008.04.16. 18:18

A háziorvosok egyelőre várnak

<p>Debrecen – Vidéki háziorvosokkal beszélgettem délelőtt, akik azt mondták, hajlandók társulni a szerződésbontáshoz – tájékoztatott Csepura Olga, a Magyar Orvosi Kamara Hajdú-Bihar megyei területi szervezete elnöke.</p>

Kérdésünkre, hogy milyen mértékűnek ítéli a támogatottságot, azt felelte, legtöbben egyelőre kivárnak, mert remélik, hogy végül eredményre vezetnek a tárgyalások. Pontosabb adatai egy hét múlva lesznek. Településenként megkérték ugyanis egy-egy kollégájukat, hogy mérjék fel a csatlakozási hajlandóságot.

Mint a hírekből ismert, Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint négyezer háziorvos szerződésbontása kényszerhelyzet elé állítaná a kormányt a vizitdíjból származó bevétel elmaradásának pótlására.

Jakucs Éva – aki az orvosi kamara megyei szervezetében a háziorvosi szekció vezetője – elsőként arra a keddi hírre kívánt reagálni, mely szerint Székely Péter, az OEP főigagzatója várja az kamara javaslatát a vizitdíjkiesés pótlásának módjára. A doktornő leszögezte: nem a kamara dolga ezzel foglalkozni. A szerződésbontásra vonatkozóan ugyanakkor azt mondta: nem tartja járható útnak.

Babály Sándor debreceni háziorvostól megtudtuk, hogy egy Mezőkövesdhez közeli kollégájuk valamely orvosi honlapon indítványozott összefogást a szerződések felülvizsgálatára, módosítására. Ehhez eddig több mint ötszázan csatlakoztak. Előzetes felmérésről beszélünk, amelynek egyelőre a tartalma sincs pontosan kidolgozva, a részleteket az egyetértők jóváhagyásával konkretizálnák – vélekedett Babály Sándor.

Hajdú-Bihar megyében 361 praxissal van szerződése az egészségbiztosítási pénztárnak: 201 felnőtt, 89 gyermek és 71 vegyes körzet. 10 betöltetlen háziorvosi állást tartanak nyilván – tudtuk meg Üveges Sándornétól, a megyei egészségbiztosítási pénztár igazgatójától. Szerződésbontási szándékot náluk eddig senki nem jelzett.

– Az egészségügyi ellátásról gondoskodni az önkormányzatoknak kell, de az ellátás finanszírozása az állam feladata – tájékoztatta a Naplót Fauszt Zoltán, Debrecen aljegyzője. Tőle azt tudakoltuk, készül-e az önkormányzat arra, mit kellene tennie, ha Debrecenben egyszerre több, akár 40-50 orvos bontaná fel a szerződést az Országos Egészségbiztosítási pénztárral.

Fauszt Zoltán elmondta, hogy háziorvosok külön szerződést kötnek az önkormányzattal és az OEP-el. Az előbbi csak meghatározott estekben bomlik fel automatikusan (az orvos elveszíti a működési engedélyét, súlyosan megszegi a finanszírozási szerződését stb). ...

Az eddigi nyilatkozatokból az látszik, hogy vitájuk az állammal van, nem velünk. Így jelenleg nincs más feladatunk és lehetőségünk, mint vizsgálni a szerződéseket és a jogszabályokat, hogy felkészüljünk minden lehetőségre”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában