Helyi közélet

2008.03.19. 08:12

Elmélet és gyakorlat kéz a kézben Debrecenben

<p>Debrecen - A debreceni agrár felsőoktatás tantervében 1992-ben kezdődött a természetvédelem tárgy oktatása.</p>

Több év oktatási tapasztalata alapján kidolgoztak egy új oktatási programot, a természetvédelmi mérnök szakot, amelynek országos alapítását a Debreceni Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kara kezdeményezte.

A szakon 2003-tól képeznek mérnököket. 2005-ben kidolgozták a természetvédelmi mérnök alapszak (BSc) képesítési követelményrendszerét – több felsőoktatási intézmény alkotta konzorciumban. Jelenleg már 3 évfolyam hallgatói ismerkednek a természetvédelemhez kötődő tantárgyakkal - tudtuk meg Juhász Lajos oktatási rektorhelyettestől, a természetvédelmi szak vezetőjétől.

Többlépcsős képzés

A Bolognai rendszer bevezetése új kihívást jelentett az agrár-felsőoktatás számára. Kialakult a 4 féléves felsőfokú szakképzés, a 6+1 féléves alapképzés és az erre épülő 4 féléves mesterképzés (MSc) rendszere. A Mezőgazdaságtudományi Kar sokszínű képzési kínálatából választhatnak az érdeklődők, hiszen a 7 felsőfokú szakképzés mellett jelenleg 8 BSc és már 6 MSc szakra lehet jelentkezni.

A Természetvédelmi mérnök szakra a sokszoros túljelentkezés a legmagasabb bejutási felvételi pontszámot eredményezte az előző tanévben. A pályázati program egyik célkitűzése a BSc képzés egyik fontos alapelvének a megvalósítása, az átjárhatóság biztosítása, melynek megfelelően a jelenlegi tantervek egységesítését kellett elvégezni.

A gyakorlatra fókuszálva

A tantervek áttekintése egy modulrendszerű képzés megvalósítását teszi lehetővé. Az így létrejött Természetvédelmi mérnök BSc tanterv a más közös képzési ágba tartozó szakokkal közös modulok hallgatását eredményezheti, majd ezt követik a természetvédelem sajátos szakmaspecifikus tárgykörei (pl.: természetvédelmi állattan, természetvédelmi növénytan, természetvédelmi jog, védett területek kezelése).

A képzésben kiemelt szerepet kap a gyakorlati képességek, specifikus szakmai „kompetenciák” kiszélesítése is. Lehetőség nyílik a levelező tagozatos hallgatók távoktatására az e-learning tananyag fejlesztés révén, valamint a szaklaborban a terepen gyűjtött minták feldolgozása biztosított.

A pályázat így egyaránt segítheti az elméleti képzést és az ismeretalapú gyakorlati képességek fejlesztését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában