Helyi közélet

2007.12.01. 22:42

Kósa Lajos évértékelése

<p>Debrecen (HBN)– Az évértékelő helyett a jővő problémáiról és lehetőségeiről. Debrecen polgármestere a hagyományos évértékelő beszédét azzal a mondattal nyitotta, amellyel Szabó Magda búcsúzását:</p>

Az első a város, te majd huszonötödszörre következel! – hagyta örökül Szabó Elek csillogó szemű kislányának, Szabó Magdának.
– Debrecen nem tud és nem is akar az országtól elszakadni. Ki van szolgáltatatva annak, ami az országban történik. Magyarország az Európai Unió beteg embere, valamennyi összevetésben rosszul áll. Debrecen azonban jobban áll, mint az hazánk. Az ország egyik legnagyobb városa, s a legstabilabb is.–
A továbbiakban példákat említett, milyen súlyos problémákkal kell szembenéznie az Magyarországnak és Debrecennek egyaránt.

A legfontosabb feladatot abban látja, hogy Debrecen neve felkerüljön Európa térképére. Rákerülhet-e? Többszörösen igenlő választ adott, s kifejtette, milyen területek adnak lehetőséget erre. Ilyen például az oktatás, a sport, a kultúra és a gazdaság. A város felkészült arra, hogy felkerüljön a térképre, s ha a spallációs beruházás lehetőségét Debrecen nyeri el, akkor már meg is ragadtunk egy óriási lehetőséget.

Zsíros Zsolt, az MSZP városi elnöke így kommentálta a beszédet: – Sajnálom, hogy a 2007. év értékelése csak célkitűzés volt. A város céljaival részben egyet értünk. Debrecen azonban már rajta van Európa térképén, s akkor került fel rá, mikor a baloldali kormány megépítette az M35-öst a városig.

Nem értünk egyet polgármester állításával, miszerint Magyarország az Európai Unió beteg embere.

Ha az lenne, a külföldi nagy cégek beruházásai nem a városba jönnének, hanem sírva menekülnének.–
Gadus István, az SZDSZ megyei elnöke, önkormányzati képviselő véleménye: – Az Önkormányzat SZMSZ-ben nincs évértékelő beszéd, tehát a rendezvény nem hivatalos. Kósa Lajos nem tudja eldönteni, hogy polgármesternek, vagy Fideszes miniszterelnök jelöltnek tartja magát.

Megnyilvánulásai inkább az utóbbit mutatják. Miközben az év során több ezer új munkahelyről történt bejelentés, hiányolom az alázatot és a köszönetet, hogy a kormány támogatja Debrecent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában