Helyi közélet

2007.12.05. 05:46

Csak betegségek ne lennének!

<p>Debrecen – A ház belvizes volt, a falat hamarosan másfél méter magasan borította a kiírthatatlan penész. Amikor egyszerre mindhárom gyermek kórházba került, dönteni kellett a jövőről.</p>

Berettyóújfaluban nőttünk fel, ott is kezdtük a közös életet, de saját otthont akartunk. A férjem szülei nekünk adták az örökséget, abból vettünk egy pici parasztházat Bakonszegen – meséli Éva, a feleség. Aztán Nyírő Lajos, a férj mondja el, hogy a ház belvizes volt, a falat hamarosan másfél méter magasan borította a kiírthatatlan penész. „Annyi fertőtlenítőt használtam el, hogy a feleségem mérgezést kapott a párájától”.
Most egy szép, új, példásan rendben tartott lakásban ülünk. Augusztusban költöztek be.

A családtagok méretei
Név magasság súly cipõméret Roland 102 21 27 Nikoletta110 22 29 Lalika 115 20 30 Éva 170 58 39 Lajos 165 74 40

– Amikor 2005-ben mind a három gyermek kórházba került, az orvosok azt mondták, nem maradhatunk ott tovább.

Albérletbe mentünk, s szerencsénkre egy vállalkozó hajlandó volt megelőlegezni az építkezés egy részét” – magyarázzák.

A szociálpolitikai támogatásból és néhány millió forint hitelből végül elkészült egy egészséges otthon.

De ekkorra az apa is megbetegedett, pontosabban, az orvosok szerint kiderült, hogy veleszületett agysorvadása van. Dolgozik mégis, noha azóta többször nyomta már a kórházi ágyat.

Kétszer kiszakadt a hasfala, továbbá gerinccsatorna-szűkület, magas vérnyomás és az agyában, illetve az arcüregében lévő ciszták gyötrik.

Bár fizikai munkát nem végezhetne, fóliazsák-hegesztéssel keres havonta 70 ezret.

Ha egy másik földrészről szólna a hír lenne, talán el sem hinnénk, hogy ennyiféle nyavalya nyomaszthat egyetlen családot. De Bakonszeg nincs messze.

Arra járva bárki megbizonyosodhat a riasztó lista valódiságáról: a 3 éves Rolandrefluxbeteg, gyomorszájszűkület miatt már 5 hónapos korában meg kellett műteni, különben éhen halt volna. Azóta folyamatosan hurutoktól szenved, a köhögési rohamok vége a „befulladás”, olyankor Éva beülteti a féltve takargatott öreg Zsiguliba, és a mentőket megszégyenítő módon rohan vele az újfalui kórházba.

Amire szükségük lenne
Gyógyteák, májkrém, löcshús és egyéb tartós élelmiszerek. Fõzõedények (Éva nagyon szeretne egy teflon palacsintasütõt), mosó-, tisztítószerek, ruhaszárító, kenyérpirító. Nagyon örülnének egy mikrohullámú sütõnek is. Hasznát vennék továbbá új paplannak, plédeknek, ágynemûnek, törülközõknek. S nem utolsó sorban minden játéknak, amivel emlékezetessé tehetnék a gyerkekek karácsonyát.

Rolandnak a járása is sérült: bokától combtőig le van tapadva az izma. Ortopéd cipőt visel, 9 hónapja masszírozzák, de javulást alig tapasztalnak. Nővérkéje, a 4 és fél éves Nikoletta súlyos allergiás.

Eddig nem sikerült kideríteni, mitől öntik el gyakran az egész testét hatalmas vörös foltok, melyek másnapra ödémás duzzanatokká válnak, s csak lassan húzódnak vissza.

Gyógyszereket szed. A legnagyobb gyermeket, a 6 éves Lalikát hol hiperaktívnak, hol autistának mondják az orvosok.

Logopédushoz hordják. Úgynevezett tölcsér alakú mellkassal született, ami miatt egyelőre tornára jár, de már mellkasi fájdalmai is vannak.

Ahhoz, hogy ne sérüljön a tüdeje, a jelek szerint műtétre lesz szükség. Ennyi a betegségek szűk listája. Az anya nagyon sovány, de egészséges.
A hitel törlesztése, a rezsi, a több tízezres gyógyszerköltség és az orvosokhoz utazás annyi pént emészt fel, hogy megélhetésre szinte fillérei maradnak a Nyírő családnak.

Tegyenek mindent dobozba

Várjuk a Nyírő családnak szánt adományokat a Napló szerkesztőségének emeletén, naponta 10–19 óra között. Elfogadunk használt holmikat is, ha azok ajándékként még megállják a helyüket.

Kérjük, tegyenek mindent nyitható dobozba, hogy átvételkor belepillanthassunk, és még a jelenlétükben le is zárhassuk.

A pénzadományokról átvételi elismervényt adunk, a gyűjtés híreiről a Naplóban naponta beszámolunk. További kérdéseikkel Szabó Katalint hívhatják a 06-20/96-62-446-os számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában