Helyi közélet

2007.12.14. 10:09

Adni sokféleképpen lehet; a cégek adnak is

<p>Debrecen - Gyermekgyógyászati eszközök beszerzéséhez három millió forintot adományozott a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. a VESZ Egészségügyi Szolgáltató Kht.-nek. Ki, milyen filozófia mentén segít másokon?&#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/top-100-gala/cn/haon-news-hbn_01-20071109-075633"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>TOP 100 kiadvány magyarul [.pdf - 7,0MB]</B></A></p>

Gyermekgyógyászati eszközök beszerzéséhez három millió forintot adományozott a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. a VESZ Egészségügyi Szolgáltató Kht.-nek. A vagyonkezelő az idei év végén nem ajándékozza meg partnereit, hanem a pénzt nemes célra fordítja – mondta el Zámbori Péter, marketing és kommunikációs igazgató.

Adni, de hogyan?

Szerencsére egyre nő azon vállalkozások száma, amelyek úgy érzik, valamilyen módon szerepet kell vállalniuk a

szűkebb környezetükben élők megsegítsében. A Graph-Art Kft. például az Alföldi Nyomdával kezdett jótékonysági akcióba. Kezdeményezésük révén a gyermekklinika egy korszerű terheléses EKG-rendszerrel gazdagodott.

Az Autó-Eskort Kft. a SZALON-NA című kultúrális rendezvénysorozata keretében arra kéri vendégeit, hogy az estre vigyék magukkal a kinőtt gyermekruhákat, a megunt játékokat, amit aztán ők eljuttatnak a Holtmarosi Magyar Árvaház Lakóinak.
A fenti követendő példák kapcsán arra voltunk kíváncsiak, hogy néhány jelentősebb hajdú-bihari vállalatnál milyen filozófiát követ a menedzsment, amikor úgy dönt, segíteni fog. A cégvezetők válaszaiból igencsak tarka kép bontakozott ki; úgy fest, hogy bár mindenki szeretné koncetrálni az erre a célra szánt erőforrásait, csak kevesen képesek ezt következetesen véghez is vinni.

A másik tanulsága a mini közvélemény-kutatásunknak az volt, hogy a karitatív tekénység egyáltalán nem csak a karácsonyi ünnepkörre koncentrálódik, hiszen megkeresések egész évben vannak.

Nem könnyű megállni

- Nagy repis dolgaink nincsenek, az üzleti partnereknek képeslapot küldünk az ünnepekre. Megkeresések folyamatosan vannak, ezért időnként összeülünk és eldöntjük, hogy a nálunk kopogtatók közül kinek és milyen módon segítünk. Évente nagyjából egymillió forint az az összeg, amit kifejezetten karitatív célra adunk - mondta el Ábrahám László, a National Insrtuments Europe Kft. ügyvezetője.

Kovács István, a Debreceni Hús Zrt. vezérigazgatója éves szinten 2-3 millió forintra teszi azt az összeget, ami náluk karitatív célokat szolgál. - Éppen most tárgyalunk arról, hogy az ünnepek közeledtével miként tudnánk segíteni a városi gyermekétkeztetésben - avatott be a részletekbe a cégvezető.

A Héliker Zrt. gyakran kap megkeresést a városhoz kötődő szervezetektől, intézményektől, és a lehetőségeihez mérten próbál is segíteni - mondta Kotosmann Zoltán vezérigazgató, említést téve a mindenki karácsonyfája feldíszítésében vállalt szerepükre, vagy arra, hogy az egyik nyugdíjas szervezet éppen a napokban kért tőlük egy mázsa narancsot.

Szabó Miklós, a Trazit-Ker Zrt. vezérigazgatója is pontosan tudja, hogy jobb lenne koncentrálni az erőiket (általában a gyermekklinikának juttatnak nagyobb összeget), mégsem tudják megállni, hogy kisebb ügyekben másokon ne segítsenek.

Kapcsolódó anyagok:

  • A jövő év kérdése: Mennyi pénzt viszünk haza?
  • TOP100-as lista: az adóbevallások alapján
  • Hangárnyi adomány, hogy segíthessenek
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában