Helyi közélet

2007.11.26. 12:49

Szamurájok foglalják el a Főnixet

<p>Debrecen – Időben és térben is messziről jövő legenda elevenedik meg december 5-én a Főnix Csarnokban: a japán Chanbara színpadi produkció szereplői művészi módon forgatják a szamurájkardot, a katanát. &#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/kozeleg-a-kardsuhogas/cn/haon-news-hbn_01-20071121-125604"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B> A Chanbarát bovebben ismerteto sajtóközlemény [.doc - 272KB]</B></A></p>

A katana magába foglalta a régmúlt idők harcos kasztjának esztétikai, szociális és harci ideológiáját. 1876-ban a japán kormány betiltotta, amely még tovább növelte a kard már amúgy is misztikus státuszát. Egyedül a rendőrség birtokolhatta és hordhatta – mindezek következtében alakult ki a kendo, amely már sport formájában, a kardot bottal helyettesítve vált harcművészetté. A mozifilmeken keresztül a szamuráj harcosok történetei eljutottak a világ minden tájára, nem véletlen, hogy olyan sok legenda kering a katana mesterembereinek munkáiról és a szamuráj mesterek elképesztő ügyességéről. Hamarosan, december 5-én saját szemünkkel is meggyőződhetünk minderről a Főnixben.

INFO
A Napló-előfizetői rendkívüli kedvezménnyel vásárolhatnak belépőt az előadásra a Napló-székházban (Debrecen, Dósa nádor tér 10.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában