Helyi közélet

2007.11.15. 10:45

„Nevelő városom Hajdúböszörmény”

<p>Hajdúböszörmény-Érzelmi, közösségi biztonságban él Böszörményben már 60 éve.A város képviselő-testülete Székelyhidi Ágostonnak írói munkássága elismeréseként, a város kulturális és szellemi értékeinek gyarapításáért, hírnevének öregbítéséért Hajdúböszörményért-díjat adományozott</p>

A kitüntetést az 1956-os emlékünnepségen adták át.
Ugyan Nagyváradon nevelkedett, s 1947-ben került Böszörménybe, mégis a hajdúvárost érzi magához legközelebb – fogalmazott Székelyhidi Ágostontanár, író, művészettörténész, aki irodalmi, szellemi, politikai, közéleti tevékenységével érdemelte ki az elismerést.
Mint mondta, a város nevelő városa, s ha hozzájárulhatott szellemi értékeihez, az csak viszonzás. Kiemelte: közösségvállalást, felelősséget érez a település, az ország, a nemzet iránt; hiszen bármit tesz, a hovatartozás indítéka is a mérce.
Kisvárosban él ugyan, de néha országos viszonylatban is létezik, olyankor bármit tesz, benne él a kérdés: vajon mit szólnak ehhez otthon?

Van tennivaló

1956-nak aktív szereplője volt, Debrecenben a Forradalmi Bizottmány tagjaként is. Így ismerte meg Hajdúböszörmény cselekvő arcát, majd megérezte ugyanott a hagyományőrzés, -tudat érzését például a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep alapítása által.
Még nem lehet elégedett – emelte ki -, többet kell tenni a helység közvéleményének, szellemének mélyítéséért, mert az még hiányzik.


 

Székelyhidi Ágoston
1956-ban volt negyedéves bölcsészhallgató. Október 23-án ő olvasta fel a 20 pontot az egyetem előtti téren. Tagja volt a Kossuth Lajos Tudományegyetem hallgatóiból alakult tízfős bizottságnak. Részt vett a Perényi utcában a pártbizottság vezetői és az egyetemisták közötti tárgyaláson. Tagja volt a Debreceni Szocialista Forradalmi Bizottmánynak. 1963-tól a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep alapításában vett részt. Számos kitüntetésben részesült: művészetkritikai írásaiért Nívódíjat, szociológiai írásaiért „Darvas József”-díjat, politikai pályafutásáért a Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztjét kapta. 2005-ben irodalmi és közművelődési tevékenységéért a Magyar Köztársaság Érdemrend tiszti keresztjét kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában