Helyszíni riport

2024.04.16. 16:45

Ezer négyzetméteren pusztított a tűz Debrecenben, így néz most ki a kigyulladt szeméttelep – fotókkal, videóval

Hétfőn ütött ki tűz Debrecenben, a Vértesi utcai Regionális Hulladékkezelő Telepen. A tűzoltók nagy erőkkel küzdöttek a lángokkal, még kedd délután is gomolygó füst fogadott minket a szeméttelepen.

Hajnal László

Még kedd délután is gomolygó füst fogadott minket a szeméttelepen

Forrás: Czinege Melinda

Ahogy arról beszámoltunk, tűz ütött ki április 15-én, hétfőn a Vértesi utcai Regionális Hulladékkezelő Telepen, miután a prizmákba rendezett zöld hulladék lángra kapott. A katasztrófavédelem munkatársai egész éjjel oltották a tüzet a szeméttelepen. A szél a parazsat átfújta a pár száz méterre lévő papírhulladék-feldolgozó területére, ahol emiatt szintén tűz keletkezett, melyet hétfő délutánra eloltottak. Mint kiderült, a tűzoltók a lángok átterjedését megfékezték az eredetileg kigyulladt, ezer négyzetméteres területen is, a hatalmas mennyiségű halmokat azonban lehetetlen volt teljes mértékben eloltani. Egyetlen megoldásként az maradt, ha felügyelet mellett megvárják, amíg a hulladék magától elég. Így egy katasztrófavédelmi egység folyamatosan őrzi a területet, ha véletlen mégis szükség lenne a közbelépésre.

debrecen, tűz, katasztrófavédelem, szeméttelep, vértesi utca
Egy papírhulladékot feldolgozó üzemnél papír gyulladt meg egy betonfalakkal körbekerített, körülbelül száz négyzetméteres területen
Forrás: Czinege Melinda

 

Domokos Csilla, az AKSD szóvivője a Haonnak a helyszínen elmondta, 250-300 tonna komposztálásra váró faapríték és növényi hulladék kapott lángra. Mint a megtudtuk fahulladékot és szalmát a visszamaradt szennyvízzel keverik össze, majd komposztprizmákba rendezik. Hogy gyorsítsák a lebomlási folyamatot, a halmokat forgatógéppel rotálják, emiatt a komposztanyagban magas hőmérséklet keletkezik, ez okozhatta az öngyulladást is.

Lehangoló látvány tárt elénk a füstölgő szeméttelep

Ottjártunkkor azt láttuk, a hulladékhalmokból folyamatosan gomolygott az ég felé a füst, helyenként a szél egy-egy kósza parázsnak erőt adva lángra lobbantott egyes részeket. Az ezer négyzetméternyi területen elterülő, füstölgő halom a borongós, szürke felhők alatt a pusztulás látványát nyújtotta, vagy ha úgy tetszik, A gyűrűk urát idéző kifejezéssel élve mordori képet festett.


Helyszíni szemlénk során már egész biztonságosan el lehetett álldogálni a füstölgő kupacok mellett, a szél ugyanis a repülőtér irányába fújta az erős füstöt, ám az elmondások alapján korábban akkora forróság volt a halmok mellett, hogy a több méterre lévő kerítésen túl lévő aljnövényzet is elszáradt vagy kiégett a sugárzó hőtől.
Az erőteljes füst már messziről is érződött, elnyomva az egyébként sem gyenge szagokat. Élvégre tudtuk, hogy nem egy virágkötészetben vagyunk, ez a szeméttelep mindennapos jellemzője, a füst azonban mindent áthatott.

Már csak amiatt is lehangoló volt a látvány, mert a talaj termőképességét növelő komposztnak jobb sorsot szántak, számos területen fel lehetett volna használni. Ha valami mégis szerencsének nevezhető a tűzesetben, hogy nem a lakossági hulladék gyulladt ki, vagy nem terjedt át arra is. Ennek köszönhető – amit a katasztrófavédelmi mobil labor is megerősített –, hogy egészségre veszélyes anyag nem került a levegőbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában