Sziréna

2024.04.12. 07:54

Elárulta a katasztrófavédelem, melyik volt az idei legnagyobb háztűz Hajdú-Biharban

Már négyen vesztették életüket 2024-ben a vármegyében.

Haon.hu

Egy ember vesztette életét a januári álmosdi háztűzben

Forrás: Napló-archív

Az idei első negyedévében összesen 86 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat Hajdú-Bihar vármegyében. Ezekben a tüzekben 2 ember vesztette az életét, 14-en pedig megsérültek. Tűzben hunyt el a vármegyében még 2 ember, akik sátorépítményben éltek – olvasható a hajdú-bihari katasztrófavédelem összegzésében.

Az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 79 órára és 170 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek. Összesen,978 négyzetméternyi épített terület égett le.

Az 86 tűzzel érintett épület közül egyben sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni.

A legtöbb tűz a konyhából indult, ez az összes eset csaknem 18 százaléka.

A tüzesetek 12 százalékában a kéményben, 16 százalékában a hálószobában, 4 százalékában pedig a nappaliban csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza – áll a jelentésben.

Nyolc órán át oltották a tragikus álmosdi tüzet

A leghosszabb beavatkozás és egyúttal a legnagyobb tűz január 21-én volt Álmosdon, ahol egy ember életét vesztette. A családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt nyolc órát vett igénybe.

A vármegyei katasztrófavédelem 7 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében, 3 helyen szándékos tűzokozás gyanúja merült fel, 4 épületnél pedig gázpalackok nehezítették az oltást. 

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem. 

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 44 alkalommal riasztották a tűzoltókat. 15 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként – tették hozzá.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában