Előkészítő ülés

2024.03.18. 14:09

Vészfékezett az őt üldöző rendőrök előtt, majd szidalmazta is az egyiket a Tépére menekülő férfi

Hivatalos személy elleni erőszak és más bűncselekmények miatt emeltek vádat az ellen a vádlott ellen, akinek az ügyében előkészítő ülést tart a Berettyóújfalui Járásbíróság.

Haon.hu

A rendőrök előtt többször is vészfékezett, nem sokon múlt a baj

Forrás: illusztráció / MW-archív

A vádirat szerint 2022. május 11-én 7 óra körül a vádlott az általa vezetett személygépkocsival közlekedett Derecskén, a Köztársaság úton Tépe irányába, amikor a vele ellentétes irányba közlekedő, a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság állományában szolgálatot ellátó rendőrök észlelték, hogy közlekedési szabálysértést követett el, ezért a szolgálati gépkocsival utána indultak, hogy intézkedés alá vonják a férfit. A rendőrök jelzéseire a vádlott nem állt meg, ehelyett tovább hajtott a 47-es számú főúton, majd lekanyarodott a Tépe felé vezető útra, ahol még a lakott területet megelőzően megállt - számolt be róla a Debreceni Törvényszék

A rendőrök ezen helyszínig megkülönböztető jelzés használatával követték és ismétlődően megállásra szólították fel a férfit, amelynek azonban csak itt tett eleget. Megállását követően a férfi és a rendőrök is kiszálltak az autóikból, majd a járőrök közölték a vádlottal, hogy az általa elkövetett közlekedési szabálysértések miatt intézkedni kívánnak vele szemben. A férfi a közlekedési szabálysértések elkövetését, illetve az azok miatt alkalmazni kívánt szankciókat indulatosan vitatta, majd amikor a rendőrök felszólították, hogy vegye elő gépkocsijának forgalmi engedélyét, ezen ürüggyel beült a járművébe és elhajtott Tépe irányába. 

Csak a rendőrön múlt, hogy nem történt baleset

A rendőrök a menekülő férfit megkülönböztető fény- és hangjelzés használatával követni kezdték úgy, hogy mindkét gépkocsi 70 km/h körüli sebességgel közlekedett. A Rákóczi utcán a vádlott az őt követő és megállítani törekvő rendőrök előtt forgalmi ok nélküli vészfékezést hajtott végre, amelyet észlelve a szolgálati gépkocsit vezető rendőr szintén késedelem nélküli vészfékezést alkalmazott, ennek következtében mindkét gépkocsi megállt, egymástól hozzávetőleg 2 méterre. Amennyiben a rendőr őrmester a vádlott által létrehozott veszélyhelyzetet késedelem nélküli vészfékezéssel nem hárította volna el, a járművek összeütköztek volna. A gépkocsik rövid idejű megállását követően a vádlott továbbra is a rendőri intézkedés alóli kitérés szándékával újra menekülni kezdett, a rendőrök pedig követték. 

A Rákóczi utcán tovább haladva a rendőrök mintegy 7 méterrel lemaradva követték a vádlott gépkocsiját, amikor a férfi ismételten forgalmi indok nélkül megállásig tartó vészfékezést alkalmazott. A vádlott által létrehozott veszélyhelyzetet észlelve, annak elhárítása céljából az őrmester is késedelem nélkül vészfékezést hajtott végre, amelynek következtében a szolgálati gépkocsi oldalirányba kezdett kitérni, amit a rendőrnek kormánymozdulatokkal kellett korrigálnia. A rendőrök körülbelül egy méterrel a vádlott járműve mögött tudtak megállni. Ezt követően a vádlott ismét a gázra lépett és menekülni kezdett, majd Tépén, az Ady Endre utcában megállt, ahol a rendőrök elfogták. A vádlott ekkor az egyik rendőrt trágár módon szidalmazta. 

Azzal, hogy szándékosan közvetlen veszélynek tette ki a két rendőr életét, testi épségét, a vádlott megszegte a KRESZ azon szabályát, amely szerint, aki a közúti közlekedésben részt vesz köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában