Sziréna

2023.10.06. 14:46

Füstmérgezés igen, halálos áldozat nem: így áll a hajdú-bihari lakástüzek mérlege az év első kilenc hónapjában

2023 szeptemberének a végéig összesen 194 lakástűz keletkezett Hajdú-Biharban, amely 35-tel kevesebb, mint 2022 ugyanezen időszakában.

Haon.hu

A Homok utcán még januárban csaptak fel a lángok

Forrás: Napló-archív

Az idén keletkezett lakástüzekben szerencsére senki sem vesztette életét, míg tavaly egy áldozat volt - számolt be róla honlapján a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Mint írták, a lakástüzek esetében elsősorban nem is a tűz, hanem a füst jelentette a legfőbb veszélyt a lakókra nézve, ugyanis a menekülést nehezítette, hogy több társasházban egy tűz során füsttel telt meg a lépcsőház.

A tűzoltók a beavatkozásoknál a tűzoltással párhuzamosan menekítették ki a lakókat az épületekből.

Mint írták, idén 19 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. A korábbi évek statisztikája alapján, javult a Hajdú-Bihar vármegyei helyzet.

Ezek a legnagyobb veszélyforrások

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében több mint húsz alkalommal indult tűzvizsgálat - emelték ki. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület.

A lakástüzek megelőzhetőek, többek között az elektromos berendezések karbantartásával, a körültekintő nyílt láng használattal és a különböző ellenőrzésekkel, mint például a kéményellenőrzés.

Évente egyszer ajánlott ellenőriztetni a fűtőberendezéseinket. Magánszemélyek számára továbbra is ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt az alábbi oldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

Életet mentettek az érzékelők

A szén-monoxid-érzékelő használata Hajdú-Bihar vármegyében 33 családot mentett meg az elmúlt kilenc hónapban - olvasható a közleményben. A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, így a szén-monoxid egész évben veszélyt jelenthet.

Egyre többen használnak füstérzékelőt Hajdú-Bihar vármegyében, ezzel szemben a 194 tűzzel érintett otthon közül csak két házban volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában