Elhagyatott udvar

2023.07.31. 14:33

A szomszédok szerint idő kérdése volt, mikor gyullad ki a lomos debreceni ház – fotókkal

Helyszíni riport az Eper utcán vasárnap leégett házról.

Hajnal László

A kiégett ház udvarán

Forrás: Molnár Péter

A debreceni Kerekestelep csendes, kertvárosi részen található az Eper utca. Ritkán bolydul fel annyira, mint vasárnap délután, amikor a tűzoltók vonultak ki egy lángoló családi házhoz. A Haon stábja hétfőn délelőtt a helyszínre látogatott, hogy érdeklődjön a tűz körülményeiről és a lakók hogylétéről.

A szomszédság valamennyi tagja tudott az esetről, vagy a füstre, vagy a kiérkező tűzoltókra mindannyian felriadtak. Az utcában lakó egyik férfi elmondta, csak látásból ismerte a lakás tulajdonosát, úgy fogalmazott: az asszony az a gyűjtögető típus.

A kérdéses házhoz érkezve beigazolódott a rövid leírás. Az elszenesedett tetőrész és a csatorna felé folyt, csaknem teljesen felszáradt víz egyértelművé tette: jó helyen járunk. A ház elhagyatottnak tűnt. Régebben rendben tarthatták, látszottak az egykori felújítás nyomai, az idő és a rozsda azóta belevájta fogát a kerítésbe. A legszembetűnőbb mégis a lomos udvar volt, felsorolni is hosszadalmas lenne azokat a tárgyakat, amelyek beborították a telket.

Egy közelben lakó házaspár érdeklődésünkre úgy mesélte, a házban lakó hölgy példás életet élt, míg a férje meg nem halt.

– Nagyon sajnáljuk, ami történt, mert egy jóindulatú nő él abban a házban. Ha beszélget vele az ember, kifejezetten látszik rajta, hogy olvasott asszony. Mindenki azt mondja a környéken, hogy dolgos, igényes emberek voltak. Amikor elvesztette az urát, akkor történhetett benne valamiféle lelki törés. Azóta mániákus gyűjtögető lett – mondta a feleség. És, hogy mit gyűjt? Mindent, vágta rá. Tárgyakat, bútorokat, száraz gallyakat, bármit, ami másnak szemétnek számít.

Az önkormányzat tavaly lakossági bejelentésre több mint húsz konténernyi szemetet szállított el a telekről. De még így is mindenféle éghető lommal van tele az udvar. Csoda, hogy csak ekkora tűz volt. Az volt a szerencse, hogy eső után történt, és nem volt nagy szél

 – tette hozzá a férje.

Ekkor gurult el mellettünk egy tűzoltóautó, és a kiégett háztól nem messze lassított le. A szomszédok már a kerítésnél ácsorogva követték figyelemmel, miért érkezhetett alig egy nappal a tragédia után újabb katasztrófavédelmi egység. Többen tanakodtak: talán utómunkálatokat végeznek, talán újra kigyulladt valami a házban?

Mint kiderült, a tűzoltók a vasárnapi esettől függetlenül érkeztek egy, az Eper és a Klauzál Gábor utcák sarkánál lévő, a vihar következtében lehasadt faághoz.

Olaj a tűzre

A leégett házból az összecsődült szomszédság zajára előlépett egy középkorú férfi. Bemutatkozásunk után kiderült, ő az élettársa a lakás tulajdonosának. Ő volt az, aki észlelte a tüzet, ami amiatt keletkezhetett, mert a 73 éves hölgy feltehetőleg elaludt a sütő mellett.

– Negyed négy körül értem vissza a boltból. Ekkor láttam, hogy az olajsütőbe beleégett az étel, és már lángolt. Próbáltam egy pokróccal eloltani, de nem sikerült. Ezután leszaladtam a pincébe, hogy beindítsam a szivattyút, és eloltsam a tüzet, de már késő volt. Az egész szoba lángokban állt, és terjedt tovább – írta le a férfi. Elmondta, miután a tűzoltók kiérkeztek, mondták neki, hogy hagyja el a helyiséget.

– Én szóltam nekik, hogy kapok levegőt, mert az ablak kirobbant a túloldalon, így van szellőzés, de végül kiküldtek a házból. Mintha gépfegyverrel lőtték volna, úgy ropogott a pala – mondta. Ő maga az éjszakát a klinikán töltötte, miután füstmérgezéssel kórházba szállították. Elmondása szerint próbált hazakérezkedni, mert hajnalban már dolgoznia kellett volna. Most kifejezetten szükségük lesz pénzre, mivel a házon nem volt biztosítás, a javítási költségek pedig tetemesek lesznek. Elmondta, először le kell fóliázni a tetőt, mert – mint fogalmazott – jelenleg elég szellős a lakás.

Megtudtuk azt is, az egyik szobát, a teraszt és a fürdőszobát érték a lángok. Szerencsére senki nem sérült meg a tűzben, az idős hölgy is időben elhagyta a házat. Beszélgetésünk közben ő is előjött a lakásból, élettársával ellentétben kevésbé volt beszédes.

Egy ideig elviselhető

A férfi elmondta, mosni csak kézzel lesz lehetőségük, és tisztálkodni is csak hideg vízben tudnak. Ez most még kivitelezhető, télen lesznek inkább bajban. Jelenleg problémát okoz nekik, hogy még főzni sem tudnak, mert az áramot lekapcsolták a tűz miatt. A családtagoktól és a családvédelmi szolgálattól kapnak melegételt, a segélyszervezetek felajánlottak ideiglenes lakhatást, amennyiben a szakemberek lakhatatlannak nyilvánítják az ingatlant. 

A kapcsolattartás azonban kissé bajos, mivel a telefonjukat sem tudják tölteni. Ráadásul a férfi összes irata is odaveszett a tűzben. Ahogy a PIN-kódot tartalmazó plasztikkártya is, így, ha a telefon lemerül, nem lesz lehetőség arra, hogy újra bekapcsolja.

A körülményekhez képest nyugodtan beszélt a történtekről, csak akkor emelte fel a hangját, amikor a közelben lehasadt faágakat eltávolító tűzoltók beindították a láncfűrészt. A tragédia ellenére még a humorérzékét is megőrizte.

– Évekig éltem hajléktalanként a válásom után, már többször sikerült talpra állnom ebben az életben. Valahogy megleszünk. Én még a neandervölgyieket is megtanítottam volna a túlélésre, és akkor nem haltak volna ki – mondta.

Élettársa közben a tűzoltók segítségével eltávolított faágakat szedte össze, majd elkezdte bevonszolni a telekre, mondván, jó lesz majd a tűzre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában