Beszélgetés

2023.08.17. 14:59

Közöttünk élnek a mindennapok hősei: életeket ment és tanít a hajdúnánási férfi

A rutinos szakember véleménye szerint felgyorsult világban élünk.

Haon.hu

Forrás: Hajdúnánási HTP

Szilágyi Imre tizennyolc éve tűzoltó Hajdúnánáson, és lassan hat éve „B” kategóriás járművezető gyakorlati oktató. Bizonyára minden sofőr fejében megfordult már legalább egyszer, hogy csak az ő sávjába ne kerüljön tanulóvezető. Akkor is, ha mindenki volt kezdő és tudja, hogy nagy türelemre van szükségük. Tanítani még nehezebb a kezdő vezetőt, az oktatónak pedagógiai készségre és rengeteg türelemre van szüksége. Pozitív személyiségjegyekkel kell rendelkeznie, amelyekkel a tűzoltók is bírnak. Imre így találta meg hivatása mellett másik szenvedélyét, az oktatást – írta legfrissebb számában a Katasztrófavédelem Magazin.

Forrás: Hajdúnánási HTP

A pedagógiai vénát édesapjától örökölte, aki szintén oktatóként dolgozott évtizedekig. Szilágyi Imre címzetes tűzoltó főtörzsőrmester jelenleg szerparancsokként lát el szolgálatot, szabadidejében pedig vezetni tanít. Tűzoltóként úgy látja, a közúti balesetek többsége emberi hibákból adódik.

Felgyorsultunk. Nagy a forgalom, mindenki siet, csak az úti cél a fontos, maga az utazás nem. A mai fiataloknak sokkal nehezebb dolga van, mint a húsz évvel ezelőttieknek volt. A megyeszékhely reggeli forgalmába egy kezdő vezetőnek kellő dinamikával beilleszkedni manapság szinte lehetetlen feladat

– vélekedett a katasztrófavédelmi kiadványnak.

Az oktató szerint a fiatalok rosszul tűrik a vizsga okozta feszültséget, így nem várt hibákat is elkövetnek. A járműkezelés nem egyenlő a közlekedéssel, a megfelelő tudás a sok vezetés és tapasztalatszerzés révén alakul ki. A szerparancsnok vallja, hogy az oktatónak szeretnie kell a tanulókat. Észre kell vennie, ha valakinek nincs jó napja, és meg kell találni a módot, hogy az adott vezetési órán a legjobbat tudja teljesíteni.

Nagy a felelősség, mert ha jogosítványt szerez, sokáig abból a tudásból építkezik, amit tőlem, az oktatójától kapott. Megmondtam a tanulóimnak, hogy ha tűzoltóként találkozok velük egy balesetnél, akkor jobb, ha nem kerülnek a szemem elé

– egészséges atyai szigor eddig működött, zárta gondolatait a lapnak az őrmester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában