Még nem jogerős

2023.07.27. 09:51

Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélnék a fülöpi emberölés vádlottját

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet megváltoztatását, a többszörösen minősülő emberölés miatt is kiszabott életfogytig tartó fegyházbüntetésből a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének kizárását indítványozta.

Haon.hu

Ebben a házban történt a gyilkosság

Forrás: Napló-archív

A Debreceni Törvényszék előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több ember, illetve a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, kiskorú veszélyeztetésének bűntette, valamint kapcsolati erőszak bűntette miatt a vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy a fegyházbüntetésből legkorábban 35 év múlva bocsátható feltételes szabadságra - olvasható a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség közleményében.

Az ítélet szerint a vádlott és párja 2004. óta éltek élettársi kapcsolatban, amelyből három gyermek született. Rendezett, jó életük volt, a vádlott a családjáért dolgozott. 2015-től kezdődően azonban lezüllött, alkoholista életmódot folytatott, munkáját elvesztette. Családtagjai innentől folyamatos erőszaknak, lelki és fizikai bántalmazásnak voltak kitéve, illetve anyagi nehézségeik miatt gyakoriak voltak a veszekedések. A bűncselekmény elkövetésének hónapjában késsel támadt élettársára, s csak azért nem vágta el a nő torkát, mert legkisebb gyermekük sírására abbahagyta cselekményét.

A férfi 2021. december 30-án is egész nap alkoholt fogyasztott, majd 18 óra körül egy disznóvágáshoz használt taglózópisztolyt, egy 20 cm pengehosszúságú kést, valamint egy benzinnel-olajjal teli flakont szatyorba tett. Élettársa kérdésére, hogy mire kell ez, a férfi csak annyit válaszolt, hogy „égni fog”. A nő próbálta visszatartani párját, aki csak annyit válaszolt, hogy „Meg kell tennem”. A férfi egy üveg pezsgővel a sértett házához biciklizett, akinek jól ismerte anyagi helyzetét, ugyanis többször végzett nála alkalmi munkákat. A barátságos idős asszony behívta a pezsgővel boldog új évet kívánó férfit, itallal kínálta és leültek beszélgetni. A beszélgetés során a vádlott a taglózópisztollyal az idős nő fejét hirtelen meglőtte. Mivel a taglózó nem működött megfelelően, így komoly sérülést nem okozott. Dulakodni kezdtek, azonban a 70 éves sértett nem tudott érdemi ellenállást kifejteni a 38 éves, jó fizikumú vádlottal szemben. 

A férfi a taglózópisztollyal közepes-nagy erővel addig ütötte a fejét, amíg a sértett elhunyt. Ezt követően a nő ujjáról lehúzta az aranygyűrűjét, valamint fülbevalóit kitépte a füléből és elrakta. Végül egy ruhákkal teli fogast a sértett mellé borított és a magával vitt benzin-olaj keverékkel meglocsolva meggyújtotta azt. Ezt követően magához vett egy üveg pálinkát és a kocsmába ment, ahol folytatta az italozást. A belobbant tűz később az oxigén hiánya és a hideg padló miatt kialudt. A tűz következtében a sértett teste súlyos fokú égési sérüléseket szenvedett.

Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentés, illetve a büntetés enyhítése céljából jelentettek be fellebbezést. Az ügyészség a vádlott terhére súlyosításért, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből való kizárás céljából és a bűnügyi költség egészének megfizetése végett jelentett be fellebbezést.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete törvényes és megalapozott, a bűncselekmény elkövetésének kirívóan durva, embertelen módját a bíróság helytállóan állapította meg. A fiatal, jó fizikumú férfi váratlan, brutális bántalmazásával szemben esélye sem volt a védekezésre az idős sértettnek. A vádlott büntetett előélete, az elkövetett cselekmény jellege és módja, valamint az a tény, hogy terhére szinte kizárólag csak súlyosító körülmények róhatóak, megköveteli a törvény teljes szigorának az alkalmazását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában