Egy nyomozás részletei

2023.03.17. 09:51

„Önök nyertek” – mondta a Széchenyi utcai tolvaj, amikor sarokba szorították a debreceni zsaruk

Az áldozatára ragadozóként lecsapó R. Milánt azóta el is ítélte a bíróság. Az ügyet egy hét alatt sikerült felgöngyölíteni.

Bisi Lajos főtörzszászlós és Páll Miklós hadnagy

Forrás: Szabó Gabriella / rendőrség

A legnehezebben megfejthető ügyekben semmilyen kapcsolat nincs az áldozat és az elkövető között. A Debreceni Rendőrkapitányság nyomozói – Bisi Lajos főtörzszászlós és Páll Miklós hadnagy – nemrég egy hét alatt oldottak meg egy ilyen esetet, olvasható a Zsaru Magazin Facebook-oldalán.

Bisi Lajos ismertette a lapnak az eset körülményeit. Mint mondta, 2022 október 22-én egy fiatalember bejelentette, hogy a Széchenyi utcában hajnali 2-kor eltűntek az értékei, a táskája, a mobiltelefonja és a pénztárcája.

Az volt az utolsó emlékképe, hogy telefonnal még készített egy videót, és feltette egy közösségi oldalra. Így derült ki, hogy néhány száz méterre attól a helytől, ahol felfedezte dolgai eltűnését, még mindene megvolt

– tette hozzá.

Az eljárás először lopás gyanújával indult meg, a két rendőr pedig már az első nap talált egy hasznos kamerafelvételt. Ezen a tettes nem volt felismerhető, de az igen, hogyan fosztotta ki áldozatát. Nem lopás történt tehát, hanem a súlyosabb megítélésű kifosztás.

Forrás: Zsaru Magazin

Valamivel később aztán találtak olyan felvételeket is, amelyeken jobban ki lehetett venni a férfi arcát, és az elkövető ősz szakálla és haja alapján azt gondolták, hogy egy negyvenes, ötvenes éveiben járó embert keresnek.

Forrás: Zsaru Magazin

És akkor felgyorsultak az események

Egy héttel a kifosztás után Bisi Lajos egy másik kollégájával ügyelt a városban, a Széchenyi utcán, a kifosztás helyszínétől nem messze parkoltak le.

Ott ültünk a kocsiban, én a jobb első ülésben, amikor láttam, hogy egy kapucnis férfi közeledik felénk a Kossuth tér irányából. Azonnal felismertem. Ugyanabban a ruhában volt, mint az előző héten, csak nem fehér, hanem sötét cipőt viselt

– nyilatkozta a Zsarunak Bisi Lajos, aki társával arra számított, hogy a férfit gyalog követik majd, de nem így történt: a Piac utca felé vette az irányt, a nyomozók pedig a közeli templomnál elé vágtak. Kiszálltak a kocsiból, és egy kapualjban igazoltatták. R. Milán (33), aki egy közeli településen lakik, ekkor még teljesen együttműködő volt.

Amikor azonban megkérdezték, hogy mit csinált az előző héten, majd kihallgatták, órákon keresztül tagadta a bűncselekmény elkövetését. Tette ezt annak ellenére, hogy a kutatásnál megtalálták azt a fehér cipőt, amit a kifosztás napján viselt.

Közben az is egyértelműen kiderült, hogy egy korábban már több bűncselekményért elítélt, többszörös visszaeső a gyanúsított, aki vélhetően a hosszú börtönévek alatt őszült meg annyira, hogy a valós koránál jóval idősebbnek tűnik – részletezi a lap.

Végül azt a felvételt is lejátszották neki, amelyen a legkivehetőbb volt az arca.

Ezután a férfi egyeztetett a kirendelt védővel. Felállt, és szó szerint azt mondta: „Önök nyertek.” Majd részletes beismerő vallomást tett.

A bíróság bűnösnek mondta ki kifosztás bűntettében és közokirattal visszaélés vétségében, ezért 3 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában