Közlekedés

2023.02.26. 18:18

Olvasónktól érkezett: necces helyzet az egyik hajdú-bihari úton, centikre az árokparttól állt meg egy busz

A jármű egyik utasa szerint csak a sofőrnek köszönhető, hogy nem lett nagyobb baj.

Forrás: olvasói fotók

Meleg közlekedési helyzetről számolt be portálunk egyik olvasója, aki a levele szerint vasárnap az egyik Püspökladány-Berettyóújfalu, Szerepen át közlekedő menetrend szerinti buszjáraton utazott. Mint írta,

a busz a hosszúháti szakaszra kanyarodva „szinte irányíthatatlanná vált”, és a sofőrnek köszönhető, hogy „nem történt nagyobb baj, és meg tudta állítani a buszt az út legszélén.”

Az árokpart szélén állt meg egy busz a hosszúháti úton
Forrás: olvasói fotó

Olvasónk fotókat is küldött a bozótostól néhány centire álló járműről és a szóban forgó útszakaszról, amelyen jól látszik a sárfelhordás.

Forrás: olvasói fotó

Mint írta, a sofőrrel együtt öten utaztak a járaton. 

„A segítségre 1 órát kellett volna várni. Egy terepjáró sofőrje megállt, 2 embert el tudott hozni onnan. Én kb. 2 kilométert gyalogoltam a határban a sárban, míg értem jöttek” – részletezte az utas, hozzátéve, egy hölgy és a sofőr ott maradtak a buszon, várták a segítséget.

Az árokpart szélén állt meg egy busz a hosszúháti úton
Forrás: olvasói fotó

Muszáj lenne letakarítani

A sárfelhordás problémáját egyszerűbb megelőzni, mint megszüntetni – figyelmeztetett korábban ebben a cikkben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jogszabály is általánosan tiltja a szennyezést, hiszen azon túl, hogy a biztonságos közlekedést veszélyezteti, esztétikailag sem nyújt szép látványt.

Lapunk akkori megkeresésére a rendőrség a szabályt is ismertette. Eszerint az, aki a közutat vagy a közúti jelzést megrongálta, beszennyezte vagy a közútra a közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkező veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni. Földútról szilárd burkolatú útra való ráhajtás előtt a járműről a rátapadt sarat – amely a szilárd burkolatú utat beszennyezheti – el kell távolítani.

Ezen kötelezettség alapján tehát minden járművezetőnek felelőssége, hogy a közutat ne szennyezze, ha pedig az mégis megtörténik, akkor gondoskodjon annak letakarításáról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában