Megelőzés

2021.11.11. 13:27

Büntetésre számíthatnak a mezőgazdasági gépekkel közlekedők, ha nem tartják be a szabályt

A gépekkel az utakra felvitt sár veszélyezteti a biztonságos közlekedést és esztétikailag sem nyújt szép látványt.

20201103 Balmazújváros Hajdúböszörményt Balmazújvárossal összekötő úton sárfelhordás Fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló

Forrás: Napló-archív

Fotó: Matey István

Az őszi csapadékosabb időjárás és az évszakhoz kapcsolódó mezőgazdasági munkák során időszakosan sárfelhordásos szakaszokkal is találkozhatnak a közlekedők. A problémát egyszerűbb megelőzni, mint megszüntetni – figyelmeztet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jogszabály is általánosan tiltja a szennyezést, hiszen azon túl, hogy a biztonságos közlekedést veszélyezteti, esztétikailag sem nyújt szép látványt. A Magyar Közút és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) arra kéri a mezőgazdasági géppel közlekedőket, hogy a közútra való felhajtást megelőzően a gépjárművük kerekeinek felületéről, valamint a gumi bordáiból távolítsák el a felragadt sarat. Később sokkal nehezebb azt letakarítani, a többszöri vizes seprés hoz eredményt, és ez jelentős plusz anyagi ráfordítással is jár.

Közösen gondolkodnak tovább

A mezőgazdasági lassú járművekkel kapcsolatban a közlekedés többi résztvevője általában nagy információhiánnyal küzd, ezért sok a türelmetlen sofőr az utakon. A Magyar Közút és a Megfosz szeptemberben kötött megállapodást, miszerint a jövőben közös edukációs tartalmakkal segítik a türelmesebb, biztonságosabb közúti közlekedést.

A gazdák figyelmét többek között az útra felhordott sár és szalma eltakarítására, a jármű megfelelő szélességjelzésére és kivilágítására, illetve a forgalom gördülékenysége érdekében, lehetőség szerint az időszakos félreállásokra hívják fel.

A közlekedés egyéb szereplőinek pedig jó tudni, hogy ezek a gépek nem az ő bosszantásukra használják a közutakat. A Megfosz és a Magyar Közút sorra veszi a mezőgazdasági gépek által leggyakrabban használt útvonalak állapotát, valamint bizonyos utakon szakmai szempontok szerint megvizsgálják a mezőgazdasági gépekre vonatkozó korlátozások esetleges feloldását. Vizsgálják továbbá, hogy egyetemi, szak- és felnőttképzési rendszerben milyen módon tudnak együttműködni.

Fotó: Magyar Közút

Bírság jár a mulasztásért

A közúti közlekedésben résztvevők részére a közút beszennyezésével kapcsolatban jogszabályi előírásokat a KRESZ ír elő. Lapunk megkeresésére a rendőrség a szabályt is ismertette. Eszerint az, aki a közutat vagy a közúti jelzést megrongálta, beszennyezte vagy a közútra a közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkező veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni. Földútról szilárd burkolatú útra való ráhajtás előtt a járműről a rátapadt sarat – amely a szilárd burkolatú utat beszennyezheti – el kell távolítani.

Ezen kötelezettség alapján tehát minden járművezetőnek felelőssége, hogy a közutat ne szennyezze, ha pedig az mégis megtörténik, akkor gondoskodjon annak letakarításáról.

A rendőrség a szabálysértések visszaszorítása érdekében folyamatos ellenőrzéseket hajt végre főleg azokban az időszakokban, amikor ennek a szabálysértésnek az előfordulása jellemző. Ilyen lehet például a tavaszi és őszi mezőgazdasági munkák, nagyobb építkezések környéke. Ezekben az esetekben a rendőrség az Agrárkamarával és a Közútkezelővel közösen hívja fel a gazdák figyelmét. A közút kezelője akár figyelmeztető jelzőtáblát is kihelyezhet.

Azokat, akik nem tesznek eleget a szabályoknak, a rend­őrök a helyszínen figyelmeztethetik, de 5000 forinttól 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot is kiszabhatnak, esetleg szabálysértési feljelentést tehetnek a jogsértővel szemben. Utóbbi esetben a szabálysértési hatóság 5000 forinttól egészen 150 ezer forintig terjedő pénzbírság kiszabására jogosult.

Fokozott figyelmet követel

Fokozott balesetveszélyt jelent főleg a csapadékos időjárási körülmények között a földút és az aszfaltozott út kereszteződésében a sárfelhordás, mert az utat csúszóssá teszi, így miatta megnő a jármű féktávolsága. Ezért is fontos, hogy a szennyeződést felhordók az úttestre hajtás előtt az úgynevezett sárrázó részen takarítsák meg a járművüket. Fontos továbbá az is, hogy az aszfaltozott úton közlekedők fokozott óvatossággal, mérsékelt sebességgel közelítsék meg a sáros, csúszós útszakaszt, ezzel is felkészülve arra, hogy ki tudják azt kerülni. Nagyobb követési távolság tartásával, ennek révén hosszabb útszakasz beláthatóságával időben észlelhetik a veszélyt. A rend­őrség azt kéri a közlekedésben résztvevőktől, hogy ilyen útszakasz észlelése esetén – a veszély elhárítása végett – értesítsék a közút kezelőjét.

BBI, HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában