Szokatlan helyzet

2023.01.13. 18:04

Ki fizeti ki a kárt, ha beszakad az autónk alatt az út?

Biztosítási szakértőket kérdeztünk, milyen lehetőség van a kártalanításra ilyen váratlan helyzetben.

A Rakovszky utcai eset képei bejárták a médiát

Forrás: Kiss Annamarie

Nem minden nap történik olyan baleset, mint csütörtökön Debrecen belvárosában. Egy, az autónk alatt beszakadó aszfalt valóban szokatlan, és jogosan felmerül az emberekben a kérdés: ilyen esetben ki fizeti ki a keletkezett kárt a jármű tulajdonosának?

Csonka Renáta gépjármű-biztosítási ügyintéző a Haonnak elmondta, önmagában a gépjármű-felelősségbiztosítás az egymásnak okozott károkra fizet, amennyiben ütközés vagy karambol történt. Elemi kár vagy vis major helyzetnek minősülő esetben a leggyorsabb pénzhez jutási lehetőség, ha cascóval rendelkezik az autó tulajdonosa. Valamint, ha kiderül, ki a felelős az úttest beszakadása miatt, polgári peres úton indítható kártérítést eljárás.

Fehér Mónika biztosítási szakértő és tanácsadó érdeklődésünkre hozzátette, ugyan minden cégnek van felelősségbiztosítása, ám az kérdéses, hogy a közútkezelő vagy a vízmű biztosítási szerződése kiterjed-e egy olyan esetre, mint a Rakovszky utcai. Azonban megerősítette, a teljes körű casco minden olyan eseményre térít, ami nem a felelősségbiztosításból adódik, míg rávilágított arra is, hogy a kiegészítő jellegű – például jégkárra vonatkozó – casco nem fog fizetni hasonló eset után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában