Hihetetlen esetek

2022.12.07. 09:50

Extrém helyzetben a hajdú-bihari tűzoltók: gereblye a fejben, bilincs a kézen

A lehetetlennek tűnő feladatot is meg kell oldaniuk.

Forrás: illusztráció / Napló-archív

Macskát mentettek fáról, lovat húztak ki emésztőgödörből, temérdek meggyet szedtek össze a főútról, malacokat tereltek össze a szántóföldön, hogy csak néhányat említsünk a tűzoltók, katasztrófavédők munkájából. Mi, a napi valóság rutinjában élő emberek azt hihetnénk, ezeknél extrémebb munkája nem lehet a tűzoltóknak, a katasztrófavédelem munkatársainak. Aztán kiderül, hogy de, lehet! Papp-Kunkli Nóra tűzoltó főhadnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője egy kis sztorizással kezdte a beszélgetésünket, hogy aztán eljussunk odáig, hogy munkatársai milyen eszközöket használhatnak a hétköznapi ésszel sokszor felfoghatatlan esetek megoldásához.

Kellett volna egy búvárszemüveg

– Felsorolni is hosszú lenne, mennyi extrém helyzetben kellett már a Hajdú-Bihar megyei tűzoltóknak segítséget nyújtaniuk. Ezekben az esetekben a közös az, hogy mindig a tűzoltók kreativitására volt a legnagyobb szükség – meséli Papp-Kunkli Nóra. – Voltak ők már többször a kórházak baleseti sebészetén, ahol a sérültekről a legkülönfélébb dolgokat kellett levágni. Ezek közül a legemlékezetesebb az volt, amikor egy gereblye állt egy férfi fejébe, és a műtét előtt a kerti szerszám nagy részét el kellett távolítaniuk. Sétáltak már be a tűzoltólaktanyába bilinccsel a kezükön is bajbajutottak. Arról azért meggyőződtek a tűzoltók, hogy nem rendőrségi bilincset vágjanak le. Az extrém helyzet a helyszíntől is függhet. Mentettek már ki a tűzoltók beszorult lábujjat egy tóban lévő áteresztőből is, ott a sok műszaki mentéshez használható eszköz mellett egy úszószemüveg is jól jött volna a tűzoltóknak.

Papp-Kunkli Nóra
Forrás: Napló-archív

Lehetetlen helyzetekbe kerültek már állatok is, ezek közül a mélyből a nagy testű állat kimentése adja a legnagyobb munkát. Például egy kútba esett őz magának és a tűzoltónak is tud komoly sérülést okozni. A bajbajutottat nyugtatni és a tűzoltóknak is nyugodtnak maradni sokszor kihívás egy műszaki mentés során.

Kölcsönösen segítik egymást

Adódik a kérdés, hogy mindezekhez milyen speciális eszközeik vannak a tűzoltóknak. A megyei szóvivőtől megtudtuk, hogy a gépjárműfecskendőkön a tűzoltás mellett körülbelül 10-15 speciális eszköz áll a rendelkezésükre, kéziszerszámokból pedig több tucatot tudnak használni mentés során. Az összetettebb beavatkozásokhoz vonul az úgynevezett gyors beavatkozó jármű, a „Pálya” és akár a műszaki mentőkonténer is. Ezeknek a speciális eszközöknek a központi beszerzésére lehetőség van minden évben nemcsak a hivatásos tűzoltóknál, hanem az önkormányzati és az önkéntes tűzoltó egységek részére egyaránt. Papp-Kunkli Nóra alapvetésként említette, hogy a kor technikai fejlődését folyamatosan követni kell. A beavatkozásokat megkönnyítik az akkumulátorral működő eszközök. Sokkal kisebbek, könnyebbek és a benzinmotoros gépekkel ellentétben füsttel telített környezetben is használhatóak. A biztonságos munkavégzésre is elengedhetetlen, így életmentő lehet a feszültségkereső készülék, amellyel az áramütést kerülhetik el a tűzoltók.

– Baj esetén más megyéből is érkezhetnek tűzoltó egységek különleges szerekkel segíteni – beszélt az együttműködésről a szakember. – A hivatásos tűzoltók mellett mentőszervezetekre, mentőcsoportokra is számíthatnak a bajbajutottak, így búvárok, keresőkutyás egyesületek, alpintechnikában jártas szakemberek is bevethetőek. A műszaki mentéshez használható eszközökről rendszeres képzést tartanak a tűzoltóknak helyi szinten és országosan is. A különböző felszereléseket, használati eszközöket gyártó és forgalmazó cégek is szoktak bemutatót tartani a tűzoltólaktanyákban.

CH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában