Halottak napja

2022.10.28. 07:00

Minden évben előfordul, hogy egy gyertya miatt kiég egy lakás

Két éve november 1-jén teljes terjedelmében égett egy lakás Debrecenben, hatvanhárom embernek kellett elhagynia az épületet.

Illusztráció

Forrás: Napló-archív

A kegyeleti gyertyák és a töklámpások gyakran tüzet okoznak – figyelmeztetett mindenszentek és halottak napja, valamint halloween közeledtével Dóka Imre őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese a tűzesetek megelőzésének fontosságát hangsúlyozva – írja az MTI.

Dóka Imre kiemelte: tavaly tíz temetőben történt ilyen tűzeset országszerte ebben az időszakban. Emellett minden évben előfordul, hogy egy mindenszentek vagy halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás. – A baleseteket általában az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és az asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek – mondta. Hozzátette: a temetőtüzek megelőzhetők azzal, hogy a szabadban csak mécsestartóban elhelyezett gyertyát gyújtunk meg, a mécsest a sírtól való távozás előtt eloltjuk, a forró mécsestartókat pedig nem dobjuk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe. A halloween alkalmából készített töklámpásokat, valamint a kegyeleti gyertyákat olyan biztonságos helyre kell rakni, ahol nem gyulladhat meg a közelükben semmi, és ajánlott a kerti töklámpást gyertya és mécses helyett LED-izzóval kivilágítani.

Megyénkben is volt extrém eset

Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Megye Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Hajdú Online érdeklődésére elmondta: szerencsére nem jellemzők Hajdú-Bihar megyében a mécsessel és gyertyával összefüggésbe hozható tűzesetek. – Az elmúlt pár évben egy-egy alkalommal volt olyan nagyobb tűz mécses miatt, amikor már a tűzoltókra is szükség volt. Valószínűleg az ilyen esetek nagy részét az ott lakók időben észrevették és eloltották a tüzet. Az időjárás is kedvez a tűzmegelőzésnek, az elmúlt években október végén, november elején hideg, párás, csapadékosabb idő volt, így nem tudtak begyulladni a falevelek – tudatta a tűzoltó főhadnagy.

Felhívta a figyelmet arra, hogy aki otthon emlékezik meg elhunyt szerettéről, nem mindegy mire, hova rakja ki a mécsest és a gyertyát. Érdemes fém tárcára tenni azt, nem közvetlenül a bútorra, esetleg asztalterítőre. – Ne legyen függöny sem a láng közelében, mert a hőhatástól is kigyulladhat a textília. Könnyen meg lehet feledkezni az égő mécsesről, inkább ellenőrizzük le kétszer azt, hogy biztosan eloltottuk-e, mielőtt elmegyünk otthonról, vagy aludni térünk – hangsúlyozta.

Bizonyára többen emlékeznek arra az esetre, amikor két éve november 1-jén szénné égett egy debreceni lakás: több embert is védőálarcban kellett kimenteni. Mint utóbb kiderült, a Dienes János utca negyedik emeleti lakásában egy 94 éves asszony lakott, aki az elmondások alapján elhunyt fia emlékére gyújtott gyertyát halottak napja alkalmából, ez okozhatta a bajt. Az oltási munkálatok idejére az ingatlan lakásait hatvanhárom ember hagyta el. 

NE

 

 

 

Sajnos ehhez nem találtam meg a konkrét képeket, így illusztrációt választottam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában