Tárgyalás

2022.10.23. 21:06

Ítéletet hirdetnek Attila elgázolásának ügyében

Hétfőn reggel hirdet ítéletet a Debreceni Járásbíróság a sokak által csak Attilaként ismert férfi halálával végződő gázolás ügyében, melyben a vádlottat segítségnyújtás elmulasztásával vádolják. 

A Rostás Attila halálával végződött cserbenhagyásos gázolás tárgyalása a Debreceni Járásbíróságon szeptember 28-án

Forrás: Napló-archív

A legutóbbi tárgyaláson a vádlott jelezte, változatlanul fenntartja, hogy nem ő okozta a balesetet. Az őt előtérbe helyező, hónapokkal később tett tanúvallomásokat pedig ellentmondásosnak nevezte. A védelem kifogásolta, hogy az elgázolt férfi ruházatán talált festék- és guminyomok nem hozhatóak kétséget kizáróan összefüggésbe a vádlott gépjárművével. Valamint arra hivatkozott, hogy a vádlott terepjárójának karosszériája az igazságügyi műszaki szakértő által jelzettnél alacsonyabban helyezkedik el, így ütközés esetén mindenképpen sérülésnek kellett volna keletkeznie a járművön.

Az ügyész perbeszédében kifejtette: a vádlott védekezése leginkább arra irányult, hogy a baleset időpontjában már régen elhagyta a helyszínt. Az ügyészség szerint azonban a kamerafelvételeken látható percek a rögzítési időpontok pontatlanságai miatt nem tekinthetőek objektívnak, ugyanakkor az útvonal kiszámítása összevetve a tanúk vallomásaival közvetett bizonyítéknak tekinthető. Továbbá elmondta, a szakértői vélemény nem zárja ki egyértelműen, hogy a sértett ruháján talált festéknyomok a vádlott gépkocsijáról származnak.

A vádirat szerint az idős vádlott 2019. november 14-én hajnali fél 5 körüli időpontban személyautóval közlekedett Debrecen belvárosában. A férfi az egyik bevásárlóközpont közelében lévő útkereszteződés felé hajtott az adott szakaszon megengedett 60 km/óra sebességgel. A baleset időpontjában az útszakasz forgalomirányító fényjelző készülékei sárgán villogtak. Ez idő alatt a sértett az útkereszteződésben kialakított, kijelölt gyalogos-átkelőhelyen szándékozott átmenni abban a forgalmi sávban, ahol a vádlott közlekedett. A sértett elesett és oldalt fekvő, vízszintes helyzetből próbálta magát kézzel felnyomni. Ekkor ért oda a vádlott, aki a járművet hirtelen balra kormányozva akarta őt kikerülni, azonban az autó jobb első kerekével elütötte a sértettet, majd megállás nélkül továbbment. A sértett az elütés következtében olyan többszörös és súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően életét vesztette. 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában