Sziréna

2022.07.08. 10:01

Gyilkosság egy nyilvános rendezvényen: keveslik a konyhakéssel támadó férfi büntetését

A féltékeny férfit nem csak emberöléssel vádolják.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Büntetésének súlyosítását indítványozta egy 38 éves vádlottal szemben a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség. A vádlottat a Debreceni Törvényszék emberölés bűntette, kerítés bűntette, súlyos testi sértés bűntettének kísérlete és kábítószer birtoklásának vétsége miatt mint többszörös visszaesőt 24 év fegyházra ítélte.

A vádirat szerint a vádlott néhány éven át élettársi kapcsolatban élt egy fiatal nővel, akitől gyermekei is születtek. A pár folyamatosan anyagi nehézségekkel küszködött, ezért pénzügyi gondjaik megoldása céljából közösen úgy határoztak, hogy a fiatalasszony prostitúcióval tesz szert rendszeres jövedelemre. Előfordult azonban, hogy a vádlott veréssel kényszerítette a nőt szexuális szolgáltatásra. A nő 2019 májusában az egyik alkalmi partnerével tartósabb kapcsolatot létesített, majd a férfi hajdúsági kisvárosban lévő otthonába költözött. A vádlott nem bocsátott meg nekik. Miután meggyőződött arról, hogy az élettársa már nem tér vissza hozzá, folyamatosan azzal fenyegette partnerét, hogy megöli. Az indulatos férfi 2019. augusztus elején az utcán támadt volt élettársára: hajánál fogva rántotta hátra a kerékpáron ülő sértettet, amelynek következtében a nő felborult és sérüléseket szenvedett. Ez alkalommal azzal fenyegetőzött, hogy csak várja meg az augusztus 18-át, mert akkor megöli az új barátját. Néhány nappal később egy internetes közösségi oldalon a férfit is megfenyegette és verekedésre hívta fel. A város főterén augusztus 19-én tartott ünnepi rendezvényen a vádlott orvul volt élettársának barátjára támadt. Hátulról megközelítve egy közel 20 cm pengehosszúságú konyhai késsel szurkálta meg, és olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy áldozata – heveny belső elvérzés miatt – kórházba szállítás közben elhalálozott. A bűntett elkövetése után a nyomban elfogott vádlott vérében kábítószert mutattak ki – részletezte közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A büntetőeljárás során a vádlott a kábítószerrel visszaélést elismerte, a kerítés bűntettét és a testi épség elleni bűncselekményt azonban tagadta. A sértett megölésével kapcsolatban eltérő, önellentmondó vallomásokat tett. Hivatkozott arra, hogy kölcsönös dulakodás során a szúrás részéről „ösztönös védelmi reakció” volt, illetve maga a sértett volt az, aki „beletolta magát a késbe”. Ugyanakkor nem tagadta, hogy többször azt mondta: 

Megszúrtam, mert megérdemelte. 

Élettársának bántalmazását nem tartotta verésnek, „hiszen csak két-három pofont kapott”. A törvényszék a vádlott védekezését nem fogadta el.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a vádhatóság fellebbezésével azonosan a gátlástalan vádlott fegyházbüntetésének súlyosítását indítványozta. Mivel korábban erőszakos személy-, és vagyon elleni bűncselekmény elkövetése miatt már szabadságvesztésre ítélték, büntetése sem tettével, sem többszörös visszaesői személyének társadalomra veszélyességével nem arányos – állapították meg.

Az ügyészségi és védelmi fellebbezéseket a Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában