Sziréna

2022.06.30. 11:44

Súlyosabb ítéletet szabtak ki a nyírábrányi emberrablókra

A vádlottak magukhoz csaltak két embert, akiket bezárták, ütötték őket, pénzt követeltek tőlük.

Dr. Háger Tamás tanácsvezető bíró

Forrás: Napló-archív

Csütörtökön kihirdetett jogerős ítéletével L. Jné elsőrendű vádlott büntetését 4 év 6 hónapról 5 év 6 hónapra, B. Cs. másodrendű vádlott büntetését 5 év 4 hónapról 6 év 4 hónapra, továbbá mindkettejüknél börtönről fegyház fokozatra súlyosította a Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette tanácsa. Anya és lánya 2019-ben két embert is fogva tartottak nyírábrányi házukban, pénzt követeltek tőlük és bántalmazták őket.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2022 februárjában mindkét vádlottat mint társtetteseket két rendbeli emberrablás bűntettében, testi sértés bűntettében és 7 rendbeli okirattal visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosítás, a vádlottak és védőik felmentés miatt jelentettek be fellebbezést.

Kihasználták az állapotát

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a két nő (anya és lánya) a sértettek bizalmába férkőztek, majd őket a nyírábrányi lakásukba invitálták, onnan pedig csak azt követően akarták elengedni, ha pénzt adnak nekik. A fiatalabb vádlott Debrecenben prostituált volt, és a lánytestvére által, egy ideiglenes szálláshelyén ismerkedett meg a férfi sértettel, akit az elsőrendű vádlott 2019 augusztusában ott ismert meg. Az anya az egyedülálló, beteg, támogatásra szoruló sértett bizalmába férkőzött, és felajánlotta neki, hogy költözzön hozzájuk Nyírábrányba. Ezt azzal indokolta, hogy az egyik lánya terhes, és az idős férfi a születendő gyermek apja.

A hiszékeny, érzelmileg befolyásolható, magányos, betegeskedő sértett az elsőren­dű vádlott állítását elhitte, és elment a nyírábrányi házba. Az elsőrendű vádlott magához vette a férfi kézitáskáját, amelyben a személyes okmányai, valamint a bankkártyája volt, és lányával együtt közölték vele, hogy azokat addig nem adják neki vissza, amíg a nyugdíját fel nem tudják venni. A sértett nem akarta megadni a bankkártyájához tartozó PIN kódot, a nyírábrányi házból el is akart menni, ezért az anya őt kétszer pofon ütötte. A vádlottak a sértettet nem engedték ki a nyári konyhából, a nehezen mozgó férfivel rendszeresen kiabáltak, az elsőrendű vádlott bántalmazta is. A fenyegetések és az erőszak hatására a férfi még egy olyan okiratot is aláírt, amelynek tartalmát nem ismerte. A férfi 2019 szeptemberében, a reggeli órákban ki tudott mászni a nyári konyha ablakán, majd a település polgármesteri hivatalába ment segítséget kérni, ahol az esetről értesítették a rendőrséget.

Forró vízzel

Korábban a vádlottak pénzszerzés miatt 2019 augusztusában egy nőismerősüket is a nyírábrányi lakásukba csalták. Pár nap múlva az idősebb vádlott elkérte a sértettől a személyes okmányait és a bankkártyáját. A nő bízott a vádlottakban, ezért megadta nekik a bankkártyájához tartozó azonosító kódot is. Másnap az idősebb vádlott azzal gyanúsította meg a sértettet, hogy ellopott tőlük 25 ezer forintot, majd megfenyegette, hogy addig nem fogja elengedni a házból, ameddig a pénzt vissza nem adja. A fiatalabbik vádlott ezt követően rátámadt a megrémült nőre és egy vascsővel testszerte ütlegelte, majd a későbbiekben egy bőr nadrágszíjjal ütötte az asszonyt, követelve tőle a pénzt. A fiatalabb vádlott ugyanezen a napon este a sértettet a nyári konyhába vitte, és egy műanyag pohárból forró vizet locsolt a combjára, majd egy seprűnyéllel ütlegelte; ekkor már a vádlottak 500 ezer forintot követeltek tőle. A sértett végül 2019 szeptemberében ki tudott menekülni a házból és helyi lakosoktól kért segítséget.

Sok sérülés

A Debreceni Ítélőtábla mindkét vádlott büntetését súlyosította. Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg, okszerűen következtetett a vádlottak bűnösségére. A cselekmény minősítése is helyes és törvényes. A hét rendbeli okirattal visszaélés vétsége tekintetében az ítélőtábla szerint a két sértett esetében 2-2 rendbeli, társtettesként elkövetett okirattal visszaélés állapítható meg, hiszen a bankkártya nem minkősül okiratnak.
Sajátosnak nevezte az ügyet dr. Háger Tamás tanácsvezető bíró az ítélet indoklásakor. Mint mondta, bár az elkövetett cselekmény nem a klasszikus emberrablás esete, de a személyi szabadság elvonása és a követelés teljesítése fejében való visszaadása emberrablásnak minősül, ami súlyos bűncselekmény. Az enyhítésnek nincsenek meg a törvényi feltételei. Arról is beszélt, hogy a testi sértés bűntette, a sértettek bántalmazása megközelítette a különös kegyetlenséggel való elkövetést. A második sértetten nemcsak az égési, hanem az egyéb sérülések is nyolc napon túl gyógyulóak voltak, és rajta összesen 35 erőbehatás történt. Megjegyezte, míg az elsőrendű vádlott büntetlen, a másodrendű vádlott büntetett előéletű, a szóban forgó bűncselekményeket felfüggesztett büntetés hatálya alatt követte el. 

SzT

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában