Ünnepség és látványos bemutató Debrecenben

2022.05.03. 13:44

Forró volt a hangulat Debrecen belvárosában: azt is megmutatták, hogy ég egy Suzuki

Eseménysorozattal emlékeznek meg a tüzes mesterségek védőszentjéről kedden, Debrecenben.

Forrás: Czinege Melinda

Sokéves hagyomány előtt tisztelegve a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 3-án tartja a Szent Flórián napi ünnepséget Debrecenben. Az eseménysorozat reggel dr. vitéz Roncsik Jenő posztumusz tűzoltó ezredes domborművének megkoszorúzásával indult, majd ünnepélyes állománygyűléssel folytatódott a Debreceni Református Kollégium dísztermében.

Nélkülözhetetlen a munkájuk

Az állománygyűlésen megemlékeztek a Debreceni Tűzoltóság 145. évfordulójáról, és arról is, hogy ebben az évben száz éves a Debreceni Hivatásos Tűzoltóság.

Ünnepélyes köszöntőjében Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke úgy fogalmazott: Bibliai tanítás szerint a fizikai pusztulás kihatással van az ember lelki életére, sőt erkölcsi minőségére. – A tűzoltók azért küzdenek, hogy igaza legyen annak a sornak: „de azért egészen semmivé nem leszel”. Ők a megsemmisülés feltartóztatói, az élet megmentői. Ma is nélkülözhetetlen a munkájuk – szólt a jelen lévőkhöz. Büszkeséggel idézte fel, hogy a dr. vitéz Roncsik Jenő tűzoltó ezredes, a Debreceni Tűzoltóság első főparancsnoka egykor a Debreceni Kollégium diákja volt. A református püspök a jeles személy kéziratának másolatát ajánlotta fel az állományának.

Újra és újra föltámad

– Debrecen jelképe, a város címerében is szereplő főnix, vagyis a tűzmadár – emelte ki köszöntőjében Papp László polgármester. Hangsúlyozta: nem véletlen, sőt különös jelentőségű ez a szimbólum. Az elmúlt évszázadok során szomorúan sok alkalommal pusztította tűzvész Debrecent, részben a város fejlődését irigységgel figyelő rosszakarók szándékos gyújtogatása, részben az alföldi szeszélyes, száraz időjárás, részben pedig a korabeli Debrecen építészeti sajátosságai, hiányosságai miatt – elevenítette fel, kiemelve: a város – csakúgy, mint a főnixmadár – újra és újra föltámadt poraiból. Mint mondta, a megyeszékhely minden egyes tragédiát követően képes volt talpra állni, köszönhetően annak, hogy mindig voltak bátor, életük kockáztatására is hajlandó polgárai, akik készek voltak a vészek megfékezésében, a károk élhárításában, majd a helyreállításban is részt venni.

Minden szolgálat vizsga

A tüzes mesterségek védőszentjének napján gyakran hangzik el, hogy a mai tűzoltóknak méltónak kell lenniük nagy elődjeik örökségéhez. Pintér Tamás tűzoltó ezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója úgy fogalmazott: az ország tűzoltói elhivatottsággal végzik a munkájukat, s általános, önzetlen megbecsülés övezi a szakmát.  A tűzoltók minden egyes szolgálattal vizsgáznak felkészültségből, emberségből – mondta, megjegyezve, a kor fejlesztéseinek köszönhetően a szakemberek egyre hatékonyabban végezhetik az olykor embert próbáló feladataikat.

Az eseményen Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke az összetartozás jelképeként átadta a Bocskai István korabeli szablya hű mását Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornoknak, leköszönő igazgatónak.

Ezt követően pedig elismeréseket adtak át. A jubileum alkalmából – a hagyományoktól eltérően – ezúttal öt tűzoltó részesült városi elismerésben.

Így működnek együtt

Bajba sokféleképpen juthatunk – néhány példát pedig be is mutattak a tűzoltók, hiszen a rendezvény részeként kora délután statikus és dinamikus bemutatót tartottak a Kossuth téren.

A cívisváros talán legikonikusabb épülete a Nagytemplom, ami a tűzoltók bemutatójából sem maradt ki. A játszott jelenet szerint annak kilátóteraszán ragadt egy ember, akit a létrával hoztak le a mintegy kilencemeletnyi magasságból. 

A tűzoltók mentőkkel és rendőrökkel való közös együttműködésére is láthattak példát az érdeklődők.

Két, egymásba ment, összeroncsolódott autó, az egyik félig az oldalára borulva – a nem mindennapi látvány is része volt a bemutatónak. Közúti balesetet imitáltak három, sérülést szenvedett önkéntes közreműködésével, így a jelenlevők láthatták, miként járnak el a társszervek éles helyzetben.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában