Sziréna

2022.04.13. 11:56

Exrendőrt ítélt el a berettyóújfalui bíróság, több ezer hívással zaklathatta volt párját

Fenyegette és meg is pofozta a nőt a Debreceni Törvényszék közleménye szerint. Másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, nem jogerősen.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

A Berettyóújfalui Járásbíróság április 11-én, előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a volt rendőrnek az ügyében, aki volt élettársát folyamatosan követte, zaklatta és megöléssel fenyegette. A férfi még szolgálat közben is kezdeményezett zaklató telefonhívásokat – írja közleményében a Debreceni Törvényszék.

 

Az előkészítő ülésen az ügyész ismertette a vádiratot. Az ügyészség beismerő nyilatkozat, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a vádlottal szemben úgynevezett mértékes indítványt tett a büntetésre vonatkozóan. A férfi a vádirattal egyezően elismerte a bűncselekmények elkövetését, tárgyaláshoz való jogáról lemondott, ezt a bíróság elfogadta.

Az elsőfokú bíróság a férfit zaklatás bűntettében, testi sértés vétségében és garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért őt a bíróság – az ügyészi mértékes indítvánnyal egyezően – halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. 

Az ítélet szerint a vádlott volt címzetes rendőr zászlós 2011 augusztusától 2019 június elejéig élettársi kapcsolatban élt a sértettel. A férfi és a nő között a kapcsolat már 2018 őszén megromlott, ezért a sértett már akkor felszólította a vádlottat, hogy a tulajdonában álló, azonban közösen használt házból költözzön el. A férfi erre nem volt hajlandó, ezért közöttük folyamatosak voltak a veszekedések, amelynek hatására a sértett 2019. június 6-án elköltözött saját házából. Az ingatlant a nő később el is adta a vádlott részére, áll a törvényszéki híradásban. 

A kapcsolat megszakítását a vádlott nem tudta elfogadni, a férfi naponta többször hívta telefonon a sértettet, és követelte, hogy költözzön vissza hozzá, mert ha nem teszi, akkor bántalmazni fogja, és megöli őt.

A vádlott rendszeresen követte is volt élettársát a berettyóújfalui munkahelyétől a közös gyermekük iskolájáig, majd onnan a lakásig.

A volt rendőr 2019. július 6-a és 2019. november 13-a között összesen 8115 alkalommal kereste és hívta fel telefonon volt élettársát.

A hívások napi átlagban 30 alkalommal történtek, viszont amennyiben a nő nem fogadta a férfi hívásait, akkor ez 50-60 alkalomra emelkedett. A rendőr zászlós még szolgálat közben is kezdeményezett zaklató telefonhívásokat, mutat rá a közlemény.   

 

A tájékoztatás szerint hívásai során a férfi közölte a sértettel, hogy ha nem vele fog élni, akkor mással sem fog, majd azzal fenyegette a nőt, hogy gépkocsival elüti. A vádlott 2019. július 15-én is követte sértettet, aki közölte, hogy be fog menni a rendőrségre, és segítséget fog kérni. Erre a vádlott megfenyegette a nőt, és azt mondta, hogy ha ezt megteszi, akkor biztosan végük lesz.

Pár nappal később a férfi már megöléssel és agyonütéssel fenyegette a megrémült nőt, aki a folyamatos zaklatás miatt 2019. július 26-án feljelentette a vádlottat, aki ellen nyomozás indult a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészségen. A vádlott szolgálati jogviszonya ezután meg is szűnt.

A férfi 2019. október 23-án egy berettyóújfalui élelmiszerbolt előtt leköpte a sértettet, majd a bal fülét meg is húzta. Pár nappal később a vádlott megvárta a munkából hazatérő nőt, aki kérte, hogy hagyja őt békén, és távozzon. A férfi erre nem volt hajlandó, majd a nőt tenyérrel arcon ütötte. A sértett az eset során könnyű sérülést szenvedett. A cselekmény alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkben megbotránkozást riadalmat keltsen – szögezi le a híradás. 

 

Dr. Kiss László bíró az ítélet indokolásában súlyosító körülményként értékelte az ilyen és ehhez hasonló bűncselekmények elszaporodottságát, ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott büntetlen előéletét és azt, hogy megbánó magatartást tanúsított.


 

A bíróság ítélete nem jogerős, azt az ügyészség tudomásul vette, azonban a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában