Döntés született

2022.03.30. 12:14

Horgászegyesület akadt fent a jog hálójában

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség Közjogi Szakága egy horgászegyesület sportegyesületi nyilvántartásával szemben eredményesen lépett fel a bíróság előtt.

A Debreceni Törvényszék a horgászati tevékenységre létrehozott egyesületet sportegyesület elnevezéssel és elsődleges sporttevékenységi céllal vette nyilvántartásba. A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség közérdekvédelmi hatáskörében a jogszabálysértő bejegyző végzés ellen keresetlevelet nyújtott be a Debreceni Törvényszékhez a döntés megváltoztatása érdekében - olvasható a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség közleményében. 

 

A vonatkozó törvény szerint horgászszervezetnek minősülő horgászegyesületet – tevékenységének jellege miatt – a sporttörvényben szabályozott sportegyesületi formában nem lehet jogszerűen bejegyezni.

 

A sportegyesület olyan egyesület, amelynek alaptevékenysége a sporttevékenység szervezése, a sporttevékenység feltételeinek a megteremtése. A sportegyesület a magyar sport hagyományos alapegysége, a versenysport, a tehetségondozás, az utánpótlás-nevelés és a szabadidősport műhelye. Kizárólag az e törvényi fogalomnak megfelelő egyesület jegyezhető be sportegyesületként.

 

A kifejezetten horgászati tevékenységi céllal alapított horgászegyesület nem minősül a sporttörvény szerinti sportegyesületnek.

 

A Debreceni Törvényszék az ügyészi kereseti kérelemnek helyt adott, és a nyilvántartásba vételi végzést – a sportegyesületi formára utaló nyilvántartási adatok mellőzésével – megváltoztatta.

 

Ugyanilyen megállapításra jutott a Debreceni Ítélőtábla ügyészi fellebbezés alapján lefolytatott másodfokú eljárásának eredményeként, amikor hangsúlyozta, hogy a vadászati törvényben meghatározott vadászati tevékenységet végző vadásztársaság elsődleges célja szerinti besorolása sem lehet sporttevékenység, sokkal inkább szabadidős és hobbitevékenység (pl. természethez kötődő szabadidős tevékenység, vadászat). Az egyesület pedig sportegyesületi formában a közhiteles bírósági nyilvántartásba nem jegyezhető be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában