bűnmegelőzés

2021.10.04. 08:50

Hasznos tanácsokkal látták el az időseket a rendőrök

A rendőrök különböző szórólapokkal, bűnmegelőzési ajánlásokkal várták a szépkorúakat Debrecen belvárosában.

Fotó: police.hu

A Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai egész évben kiemelt figyelmet fordítanak az idős korosztály védelmére. A Bűnügyi Osztály szakemberei 2021. október 1-jén, az Idősek Világnapja alkalmából ezúton egy helyi piachoz látogattak ki, ahol felhívták az idősek figyelmét az őket érintő leggyakoribb bűncselekményekre, azok megelőzésének lehetőségeire – olvasható a rendőrség közleményében.

Fotó: police.hu

A rendőrök a bűnmegelőzési standon több mint 100 érdeklődővel osztották meg hasznos tanácsaikat, emellett különböző szórólapokkal és ajándékokkal várták az érdeklődőket.

A rendőrség szerint ezeket a hasznos tanácsokat érdemes megfogadni:

  • Ne nyisson ajtót, kaput idegeneknek, ismeretlen személyeknek! Gondoskodjon otthonának biztonságáról! Bejárati ajtajára szereltessen biztonsági zárat, láncot, hang-fény és mozgásérzékelő berendezést, amit minden esetben használjon!
  • Törekedjen jó kapcsolatot ápolni szomszédaival! Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonaira, értékeire! Amennyiben gyanús idegent lát ingatlanuk közelében, azonnal hívja a rendőrséget!
  • Családi házának, lakásának ajtajait, ablakait gondosan zárja, rövid időre se hagyja nyitva! A kulcsokat soha ne rejtse el az ingatlan körül.
  • Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt! Amennyiben ATM automatából nagyobb összegű készpénzt vesz fel, mindig legyen körültekintő. PIN kódját soha ne tartsa bakkártyája mellett! Sötétedés után kerülje az elhagyatott, kivilágítatlan helyeket!
  • Soha ne adjon vagy utaljon pénzt olyan idegennek, aki bajba jutott rokona „megbízásából” kéri azt Öntől! Mindenképpen győződjön meg az információ valódiságáról, hívja fel unokáját vagy hozzátartozóját! A pénzváltásra, vagy túlfizetésre hivatkozókat minden esetben utasítsa vissza!
  • Bármely szolgáltatótól (víz, kábel TV, szociális, egészségügyi intézmények szolgáltató, önkormányzat, rendőrség) keresik, kérje el a személy hivatalos minőségét igazoló igazolványát, kérjen visszajelzést a szolgáltatótól, telefonon ellenőrizze a látogató hitelességét!
  • A házaló árusokat ne engedje be lakásába, és lehetőleg ne vásároljon tőlük semmit! Ne mondja el senkinek, hogy egyedül él, ne áruljon el fontos információt magáról, életkörülményeiről!
  • Utazáskor figyeljen arra, hogy táskája mindig zárva legyen. Zsebtolvajok ellen a legjobb védekezés, ha táskáját többször ellenőrzi, azt minden esetben tartsa maga előtt! Fontosabb iratait, értékeit zárható belső zsebekben tartsa!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában