Emberölés kísérlete a vád

2021.09.27. 10:48

Hátizsákba tett téglákkal támadt egy hajdú-bihari férfi

Az ügyészség életfogy­tig tartó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

20210810 Székesfehérvár, Pláza, közbiztonság, rablás, lopás, támadás. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: illusztráció / MW-archív

Előkészítő ülést tart szeptember 29-én a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádiratból kiderült, hogy az emberölés kísérletével vádolt férfi korábban Németországban élt, innen költözött haza a szülei házába. A 25 éves M. I. munkanélküliként rendszeresen ivott, jövedelme nem igazán volt, így 2020 márciusában úgy döntött, hogy valahonnan mindenképpen pénzt szerez. A vádlott ezért fogott egy plüss gyermekhátizsákot, melybe tégladarabokat tett, majd áttekert Mezőpeterdre, ahol egy dohányboltot szemelt ki magának. A hátizsákkal az volt a terve, hogy azzal támadja meg áldozatát, ahogy ezt korábban már Németországban egyszer megtette, ahol a sértett belehalt a támadásba.

A járványhelyzet miatt a vádlott tudta, hogy a dohányboltban csak egy vásárló tartózkodhat, ezért megvárta, amíg az üzletből kijött a vásárló, majd ez­után bement és az eladótól cigarettát kért. A sértett hátat fordított, hogy a polcról levegye a dohányárut, ekkor a férfi a tégladarabokkal teli hátizsákkal megütötte a nőt, ő pedig ettől elesett. A férfi a földön fekvő sértettre a hátizsákkal még többször lesújtott. A nő azonban nem vesztette el az eszméletét, folyamatosan próbált védekezni, ezért a férfi a hátizsákot hátrahagyva pénz és cigaretta nélkül menekült el a helyszínről.

A rendőrök a férfit végül Sápon fogták el a rokonainál, akik először tagadták, hogy a támadó náluk lenne. Az egyenruhások az ingatlant átkutatva azonban egy ajtó mögött megbújva találtak a férfira.

A megtámadott nő nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban az ügyészség szerint az elkövetés eszközére, a bántalmazás intenzitására és a sérült testtájékra tekintettel

valós esélye volt súlyosabb, életveszélyes sérülés, illetve halálos eredmény kialakulásának is.

A bűncselekmény elkövetéséhez használt eszköz alkalmas volt emberi élet kioltására – fogalmaz a vád.

Az ügyészség információi szerint a férfi 2020 februárjában Németországban hasonló módszerrel követett el bűncselekményeket. Az egyik alkalommal a vádlott egy vászonzacskóba csomagolt tégladarabbal leütött egy embert, aki később a kórházban életét vesztette. A Németországban elkövetett bűncselekmények miatt európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, elfogni azonban nem tudták, mivel időközben Magyarországra szökött.

Az ügyészség életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt. Az előkészítő ülést szerdán tartják.

HBN

Borítókép: A vádlott a hátizsákkal megütötte a nőt, s akkor is többször lesújtott rá, miután áldozata a földre került (felvételünk illusztráció!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában