felkészülés a katasztrófákra

2021.09.18. 19:41

Éles helyzetben is helytállnak a veszélyhelyzet-kezelési önkéntesek

A Magyar Református Szeretetszolgálat csoportjai összevontan is remekül végzik feladatukat.

Fotó: Tóth Imre

Háromnapos katasztrófatréninget tart a Magyar Református Szeretetszolgálat a hétvégén, Hajdúszoboszlón, a szervezet veszélyhelyzet-kezelési munkatársai számára. Az eseményen egy szimulált bevetés is a gyakorlás részét képezte szombaton.

Váratlan vizsgahelyzet

A hétvégi program egyik célja a szakmai fejlődés, illetve az eddig elsajátított ismeretek gyakorlása, szinten tartása, hogy egy váratlan humanitárius- vagy természeti katasztrófa esetén az Orvoscsoport és a Kutató-Mentő csoport tagjai is azonnal rendelkezésre tudjanak állni a bajba jutottak megsegítésére. A kizárólag önkéntes tagokból álló csapatok szombat délután egy szimulációs gyakorlaton is részt vettek: külföldi katasztrófahelyszínről szállásukra tartva a mentőcsoport tagjai egy tömegkarambol részesei voltak. Az idegennyelvű környezetben a sérültek ellátásából, a helyszín biztosításából, valamint stresszhelyzet-kezelésből kellett vizsgázniuk a résztvevőknek.

Hegedűs Gábor, az MRSZ Kutató-Mentőcsoportjának vezetője a Naplónak elmondta, fontos volt, hogy az egységek megismerjék egymás munkáját, és az esetleges jövőbeni közös bevetéseket gyakorolják.

– Minden egyes csoport tökéletesen végre tudja hajtani a saját munkáját, de amikor már komplex mentési feladatok vannak, akkor rendszerben kell dolgozni, és ismerni kell ehhez az egyes csoportok kompetenciáit, illetve, hogy közösen mire képesek – összegezte.

Az Orvoscsoport 2008 óta vesz részt külföldi missziókban, legnagyobb volumenű bevetésük a 2013-as Fülöp-szigeteki tájfun esetében történt. A Kutató-Mentő Csoport nemrég alakult, így eddig egyszer, idén nyáron vett részt külföldi bevetésen, Csehországban, a tornádó pusztította területeken. Közös projektjük még nem volt, ezért is fontos a tréning, hogy felkészülten tudjanak a jövőben közös csapatot kiállítani.

Mindenre kész csoporttagok

Mint azt Hegedűs Gábortól megtudtuk, az Orvoscsoportban feltétel, hogy mindenkinek megfelelő egészségügyi végzettsége legyen, ellenben a Kutató-Mentő csoportnál – ahol vannak ugyan hivatásos kollégák – könnyebben meg tudják adni azokat a típusú képzéseket (tűzoltóképzés, egyéb szakfelszerelések használata), amelyekre szükség lehet. Az idegennyelv ismerete előny, azonban a parancsnokok, illetve a tagság nagy része többféle idegennyelvet is beszél, így ez szintén nem alapfeltétel.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában