Bővült az eszközpark

2021.06.09. 13:07

Két új mentőautóval gazdagodott a Debreceni Mentőállomás – fotókkal

Az Országos Mentőszolgálat fejlesztését a kormány prioritásként kezeli, ennek egyik eleme a mentőautó-beszerzések.

Fotó: Kiss Annamarie

A 2019-2020. évi ciklusban több mint 200 darab mentőautó cseréje és azok mentéstechnikai eszközökkel történő felszerelése 9,82 milliárd forintból valósul meg.

A debreceni, új mentőautók szerdai ünnepélyes átadásán Pósán László országgyűlési képviselő megköszönte a mentőszolgálat áldozatos munkáját, amit a világjárvány idején végeztek. Mint mondta, párját ritkító az, hogy a mentőautó-állomány az elmúlt években lecserélődött, azt kívánja, hogy ezek az új autók jó sokáig tudjanak futni, és minél kevesebbet kelljen vonulniuk. Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a Debreceni Mentőállomáson kiemelte, az elmúlt tíz évben mintegy ezer mentőautót cseréltek le 36 milliárd forintból. Csak az elmúlt időszakban beszerzett több száz jármű eredményezte azt, hogy például most már itt, Debrecenben is 4 év alatt van a futó kocsik átlagéletkora. Leszögezte, soha nem voltak ilyen modern eszközök a mentőautóikon. – Ezek az autók önmagukban semmit nem érnének, hiába kerülnek felszerelve akár 50 millió forintba is, ha a bajtársaink nem lennének ilyen elhivatottak, magasan képzettek és komoly szakmai múlttal rendelkezők. Nagy öröm számomra, hogy nemcsak itt, a saját otthonomban – hiszen Debrecenben tanultam sokáig –, hanem az ország számos pontján adhatunk át mentőegységeket, melyek a tavalyi beszerzés eredményei. A héten írtam alá a következő 100 mentőautónak a beszerzését – tudatta Csató Gábor.

Dr. Szatmári Zoltán regionális igazgatóhelyettes a Naplónak elmondta, 16 mentőautóval Debrecen a legnagyobb mentőállomás Magyarországon. Különböző szintű és felszereltségű mentőjárművek vannak itt. – Alapvetően amik most érkeztek, a legmagasabb szintű egységnek lesznek felszerelve, ami leginkább abban mutatkozik meg, hogy a személyzete háromfős, a gépkocsivezetőn és az ápolón kívül mentőtiszt is van rajta. Felszereltségében pedig minden, ami a mai világszínvonalú sürgősségi ellátáshoz szükséges, megtalálható lesz ezekben az autókban – tudatta. Ez azt jelenti, hogy az autót lesz defibrillátor-monitor egység, amivel nemcsak a szívműködést lehet helyreállítani, hanem monitorozni lehet az életjelenségeket is. Ezenkívül többek között lélegeztetőgép, különböző szívóeszközök, speciális gyógyszeradagoló pumpák, rögzítőeszközök, kötszerek és gyógyszerek teljes tárháza megtalálható ezeken az autókon.

Az új mentőautók egy megújult garázsba érkezhettek, hiszen a Debreceni Karitatív Testület és a egy helyi, festékeket forgalmazó cég jóvoltából több mint 1500 négyzetméternyi felületen frissülhetett meg az épület. Az átadás végén a történelmi egyházak képviselő megáldották az új mentőautókat.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában