Verőemberekkel is fenyegetőzött

2021.04.28. 11:37

Elítélték a pszichés beteget zsaroló fiút

Több százezer forintot csalt ki a hajdú-bihari férfitól.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nem jogerősen 2 év – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta a Berettyóújfalui Járásbíróság április 22-én azt 18 éves fiút, aki folyamatosan fenyegetett és zsarolt egy nyugdíjas férfit, hogy pénzhez jusson. A vádlott mellé a bíró pártfogó felügyeletet is elrendelt. A bíróság szerint a sértett még 2017 júliusában vásárolt 60 ezer forintért két motorkerékpárt a vádlott édesapjától. A vádlott és a nyugdíjas férfi 2018 augusztusában az utcán összetalálkozott egymással, a fiú pedig közölte a sértettel, hogy az általa megvásárolt második motorkerékpár egy román állampolgáré volt, amit tőle egy ismeretlen személy ellopott. A Debreceni Törvényszék közleménye szerint a vádlott azt állította a gyanútlan férfinak, hogy ha nem fizet neki, akkor az a személy, akitől a motort ellopták, verőembereket fog küldeni és rakétával felrobbantják a házát. A pszichés beteg sértett megijedt a fenyegetéstől a nyugdíjából 50 ezer forintot adott.

A fiatalember 1 éven át összesen 545 ezer forintot szerzett meg a fenyegetés folyamatos ismétlésével, mondván, ha nem kapja meg a pénzt, akkor „jönni fognak a nagy emberek és elteszik láb alól” a sértettet.

A vádlott még arra is rá akarta venni a sértettet, hogy vegyen fel hitelt, azonban a benyújtott okiratok a hitelnyújtás feltételeinek nem feleltek meg. A bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte a folytatólagos elkövetést, míg enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott fiatal felnőtt, enyhe fokban értelmi fogyatékos, a sértett megbocsátott neki és kisebb nyomatékkal az időmúlást.

Az ítélet nem jogerős; az ügyész súlyosítás, míg a vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában