jogerős ítélet

2020.12.01. 12:55

Egymilliót felejtettek egy szoboszlói ATM-ben, egy férfi arra járt, és elvitte

Jogerősen pénzbüntetésre ítélték.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság büntetőeljárást folytatott az ellen a férfi ellen, aki egy ATM nyílásában hagyott egymillió forintot hazavitte – közölte honlapján a Debreceni Törvényszék. Az ügyészség még 2020 januárjában emelt vádat a férfival szemben jogtalan elsajátítás vétsége miatt. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban az ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben az iratok tartalma alapján, pénzbüntetést szabjon ki tárgyalás lefolytatása nélkül.

A büntetlen előéletű vádlottal szemben a bíróság január 31-én – tárgyalás mellőzésével – meghozta a büntetővégzést, amelyben őt 144 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2019. szeptember 2-án a sértett Hajdúszoboszló belvárosában az egyik pénzintézet fiókjának előterében elhelyezett ATM automatából bankkártyája felhasználásával egymillió forint készpénzt vett ki. A sértett figyelmetlenségéből adódóan a tranzakció végét nem várta meg, a kiadott összeget a pénzkiadó nyílásban felejtette, és távozott a bankból.

Mint arra a bírósági közlemény rámutat:

ezzel egyidejűleg ment be a bankfiókba a vádlott, aki a pénzkiadó automata nyílásában észrevette az ott hagyott készpénzt, azt elvette, és hazavitte.

A hajdúszoboszlói férfi annak ellenére, hogy a bank nyitva volt, az összeget ott nem adta le. A rendőrség az eljárás során a vádlott lakásán lefoglalta a készpénzt, majd azt visszaadta a sértettnek, ezáltal az okozott kár teljes egészében megtérült.

A büntetővégzés kézhezvételét követően a törvényes határidőn belül a vádlott és védője tárgyalás tartása iránti kérelmet nyújtottak be, mivel a férfi a terhére rótt cselekmény vonatkozásában a bűnösségét nem ismerte el, mivel a pénzt nem eltulajdonítási szándékkal vette el. A büntetővégzés így akkor nem emelkedett jogerőre, a bíróság az ügyben kitűzte az előkészítő ülés időpontját. Az első alkalomkor, októberben az előkészítő ülés megtartásának törvényes akadálya volt, ezért a bíróság december 1-jére tűzte ki az új időpontot.

A büntetőeljárásról szóló törvény értelmében a tárgyalás tartására irányuló indítványt az indítványozó az előkészítő ülés megkezdéséig visszavonhatja.

A vádlott és védője november 30-án elektronikus úton – az előkészítő ülés előtti napon – visszavonták a tárgyalás tartása iránti kérelmüket, amelyre tekintettel a Hajdúszoboszlói Járásbíróság január 31-én meghozott büntetővégzése jogerőre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában