Vádemelés

2020.09.17. 09:01

Ittasan vezetett egy újvárosi férfi, utasa elveszítette az egyik szemét

Egy társaságban italoztak, majd a vádlott erősen ittas állapotban ült autóba, és haza akarta vinni a sértettet – áll a vádiratban.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Ittasan balesetet okozott egy férfi, amelynek következtében utasának maradandó fogyatékossága keletkezett. A férfival szemben ezért a Debreceni Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat.

A vádirat szerint a vádlott és a sértett a balesetet megelőzően egy társaságban italozott. A vádlott 2020. április 1-jén hajnal 5 óra 30 perc óra körüli időben erősen ittas állapotban ült gépkocsiba, és haza akarta vinni a sértettet, aki az autó jobb első ülésén foglalt helyet. Sem a vádlott, sem pedig az utas nem használta a biztonsági övet. A bűncselekmény elkövetésének helyén és idején ideális időjárási és látási körülmények voltak, azok nem befolyásolták hátrányosan a közlekedést. A vádlott Balmazújváros belterületén haladva az egyik utcán ki akarta kerülni a jobb oldali sávban előtte – forgalmi okokból – álló tehergépkocsit, azonban ittassága miatt a járművel nem tartott megfelelő oldaltávolságot, ezért a gépkocsi jobb első részével nekiütközött a tehergépkocsi bal hátsó részének – tájékoztatott a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

Az erőteljes ütközés következtében az utas koponyacsonttörést, az arckoponyacsont többszörös törését és agyzúzódást szenvedett, mely sérülések nyolc napon túl gyógyulóak, ezen túlmenően a sértett jobb szemgolyóját el kellett távolítani, amely maradandó testi fogyatékosságot eredményezett – olvasható a Főügyészség közleményében.

A vádlott szervezetében a bűncselekmény elkövetésekor olyan nagy mennyiségű szeszes ital fogyasztásából származó alkohol volt, ami súlyosan befolyásolta őt a biztonságos járművezetésben.

A vádlott többszörös KRESZ szabályszegő magatartása miatt következett be a baleset és keletkeztek a sértett sérülései

– állapította meg a Debreceni Járási Ügyészség, amely a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen maradandó fogyatékosságot okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a vádiratban börtönbüntetés és hosszabb tartamú közúti járművezetéstől büntetés kiszabására, továbbá a büntetés konkrét mértékére vonatkozóan is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a bűncselekmény elkövetését beismeri, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában