A vadászat szabályai

2019.08.12. 07:00

Legyen lehetősége a vadnak menekülésre!

Szigorúan szabályozott, hogy milyen eszközökkel szabad vadászni, etikai okok is számítanak.

Fotó: Illusztráció, Pixabay

A napokban emelt vádat a Debreceni Járási Ügyészség orvvadászat bűntette miatt egy férfival szemben, aki januárban Hajdúhadház mellett egy olyan céltávcsővel felszerelt fegyverrel akart vadászni, amely optikai elektronikus képjavítóval (hőkamerás céltávcsővel) van ellátva. Ez azonban tiltott eszköz.

2013-tól 2018 közepéig a Belügyminisztérium statisztikai adatai alapján orvvadászatként 15 bűncselekményt regisztráltak Hajdú-Bihar megyében.

Csak nappal

A vadászati törvény felsorolja, melyek az állatok elejtésére használt tiltott eszközök. Laikusok számára is egyértelmű lehet a tiltás oka például a méreg, hurok, vagy robbanó fejű nyílvessző esetén, melyek indokolatlan szenvedést okozhatnak a vadnak, és veszélyeztethetnek nem vadászható egyedeket is.

– Biztonsági, vagy éppen etikai szempontok miatt nem szabad használni a tiltott eszközöket – tudtuk meg dr. Hajdu Sándortól, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatalának vezetőjétől.

– Fontos, hogy Magyarországon, jogszabályban meghatározott vadfajok esetében tilos éjszaka, tehát napnyugta és napkelte között vadászni. Ennek biztonsági oka van: egyszerűen nem lehet jól látni, nem tudhatjuk biztosan, mire lövünk, és mi van mögötte. Ennél fogva tilos minden olyan eszköz használata, ami a sötétben való célzást segíti. Ezek elsősorban elektronikus képnagyítóból vagy képátalakítóból álló éjjellátó készülékek – magyarázta a hivatalvezető.

Hozzátette: keresés, felderítés ezekkel és számos más eszközzel végezhető, de csak olyanokkal, amik nem szerelhetők fegyverre, jellemzően nyakba akasztható, akár hőérzékelős, infrás távcsővel. (Az egyetlen engedélyezett kivétel a fegyveren rögzítve az a segédeszköz, ami csak a száloptikát, vagyis a célkeresztet világítja meg.)

Különleges esetekben lehet éjszakai, reflektoros vadászatot tartani, ezt általában akkor szokták, amikor nagyon elszaporodik valamely, éjjel jól vadászható állat és ritkítani szükséges. Ennek megvannak a maga szigorú biztonsági előírásai. – Az éjszakai vadászat egyébként sem etikus, mert lámpával, fényszóróval el lehet vakítani a vadakat – jegyezte meg Hajdu Sándor.

Megadni a lehetőséget

A vad védelme, valamint nemzetközi szerződésből adódó kötelezettségek miatt nem lehet automata és félautomata fegyvert használni, melyek egyetlen lövésre egész sorozatot adnak le. Ezen túl a fegyverek tűzerejét illetően alsó korlát van meghatározva nagyvadak esetén, azért, hogy találatnál ne csak megsebezzük az állatot, ezzel szenvedést okozva neki.

– Európában, bár országonként vannak eltérések, léteznek általánosan elfogadott szabályok, melyekkel a magyarországi szabályozás is megegyezik. Emellett, 1989-ben csatlakoztunk az 1979-es berni egyezményhez, ez is tiltja többek között az automata fegyverek használatát vadászathoz – mutatott rá a hivatalvezető.

Hozzátette: az európai és a magyar vadászhagyományok szerint is úgy etikus, hogy meg kell adni a vadnak a lehetőséget a menekülésre, hiszen nem vadirtásról, hanem vadászatról beszélünk.

Fentieken túl tilos a háló használata, mert nem szelektív, vagyis nem tudjuk, milyen állat kerül majd bele. Itt is van kivétel, nyulak esetében befogásra lehet speciális módon alkalmazni. Íjjal, nyíllal szabad vadászni, ez külön gyakorlatot igényel, és nagyvad is elejthető ezekkel. Tilos azonban a számszeríj (nyílpuska), mely nagyon erősen lő, továbbá lényegében tárolja az energiát; felhúzzuk, és az emberi izommal ellentétben akármeddig feszítve tarthatjuk. Ez etikai okokból tilos!

Megyénkben nem elterjedt

– Nem használhatók hangtompító eszközök sem, mégpedig azért, mert az az orvvadászatot segítené! Ha egy területen vadászat van, arról az ott lévő embereknek tudniuk kell, a hangtompító azonban éppen elfedi ezt. Amellett, hogy a biztonságot veszélyezteti a használata, ha legális lenne, nem tudnánk megkülönböztetni az orvvadászt az adott területen legálisan vadászóktól – mondta Hajdu Sándor.

Az orvvadászat lehet külső, amikor valaki jogosulatlanul vadászik egy adott területen, ezek az ügyek a rendőrségre tartoznak. Belső orvvadászatnál valamely helyi vadász a megengedettnél több vadat lő ki, vagy olyat terít le, amit nem szabadna. Ez lehet véletlen is, például egy vegyes fajösszetételű madárrajból védettet talál el. Az ilyen estekről köteles a vadász bejelentést tenni. A szankció maximum ötmillió forintos pénzbírság vagy engedélyének legfeljebb öt évre történő visszavonása lehet, a szabálysértés súlyától, a tett szándékosságától függően.

– Ilyen eset évente 1-2 alkalommal kerül elénk. Külső orvvadászatról az elmúlt öt évben a Debreceni Járási Hivatalhoz egyetlen bejelentés érkezett. Összességében elmondhatjuk, hogy megyénkben, mely egyébként jelentős vadászati hagyománnyal rendelkezik, nem jellemző az orvvadászat, itt a vadászati kultúra magas fokon áll – összegzett Hajdu Sándor.

Szőke Tímea

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény tételesen felsorolja a tiltott vadászati eszközöket, melyek a következők:

  • a mérgezett hegyű és robbanó fejű nyílvessző;
  • a számszeríj;
  • a lőfegyverre szerelt hangtompító eszköz;
  • a hurok, horog, madárlép, verem;
  • a működése vagy felhasználása körülményei folytán nem szelektív háló;
  • az önműködő (automata) és öntöltő (félautomata) golyós lőfegyver;
  • vak, illetve megcsonkított élő csali állat;
  • az áramütést előidéző elektromos eszközök;
  • az emlősfajok ejtőhálóval történő befogásának kivételével a robbanószerek;
  • elektronikus képnagyítóból vagy képátalakítóból álló, éjszakai lövésre alkalmas célzóeszközök;
  • mérgezett vagy altató csalétkek.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában