lángokban az esőerdő

2019.08.28. 14:44

Hajdú-bihari tűzoltók az Amazonasnál?

Nem fogadják szívesen az esőerdőt oltani akaró honfitársainkat Brazíliában.

Fotó: AFP

Ezekben a napokban a világsajtó kiemelt helyen foglalkozik azzal, hogy egyszerre több ezer helyen ég Brazíliában a Föld tüdejének számító amazonasi őserdő. A füst akkora, hogy még a világűrből is látszik. A tüzeket túlnyomórészt állítólag olyan farmerek okozzák szándékosan, akik a fák helyén marhatartásra alkalmas legelőket szeretnének kialakítani. (A marhahúst elsősorban nagy gyorsétteremláncok vásárolják fel.) A tudósok nagyrésze szerint az Amazonas-medencében termelődik meg a Föld oxigén szükségletének nagyjából az egynegyede-egyötöde, így jelentős mértékben hozzájárul a globális felmelegedés lassításához.

Egy volt tűzoltó ötlete

Néhány napja egy egykori budapesti tűzoltó, Váli Péter olyan felhívást tett közzé közösségi oldalán, hogy

„Lángokban áll Földünk tüdeje, az amazonasi esőerdő. Amennyiben lenne lehetőség kijutni, és ott közös erővel megfékezni a tüzet, hozzájárulnánk Földünk megmentéséhez. Lenne olyan tűzoltó, aki bevállalná?”

– állt a szívhez szóló felhívásban.

A kiutazás szervezését azóta Váli Péter átadta Jambrik Rudolf tűzoltó ezredesnek, aki a Napló kérdésére közölte, több százan jelentkeztek, fiatalok és idősek egyaránt, köztük többen Hajdú-Biharból és Debrecenből is. Elsősorban hivatásos tűzoltók mennének, de például katonák, orvosok, ápolók, de még szállítmányozási vállalkozó is segítene.

Rengeteg a probléma

Azonban a dologból valószínűleg mégsem lesz semmi, mert már a brazíliai kiutazás feltételei sem biztosítottak. Jambrik Rudolf szerint nincs és valószínűleg nem is lesz felkérés az érintett országból (országokból), ez jól kivehető a napi politikai szócsatákból. Kifejtette: a kiutazás költségeit sem vállalja senki, ráadásul egyebek mellett védőoltásokra, logisztikai támogatásra, esetleg tűzoltó repülőgép bérlésére is szükség lenne. Tehát összességében lehetetlen a misszió kivitelezése. Nos itt tart a szervezés – tette hozzá az ezredes.

OCs

A kárt szenvedő országnak kell kérnie

Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt közölte: a nemzetközi segítségnyújtás alapja, hogy a bajba jutott ország hivatalos úton segítséget kér más országoktól. Ez történhet kétoldalú együttműködési megállapodás alapján, vagy nemzetközi szervezeteken, mint például az EU, a NATO vagy az ENSZ megfelelő rendszerein keresztül. A hivatalos segítségkérés nyomán az egyes országok felajánlják a segítségüket, a bajba jutott ország pedig elfogadja azt. Csak ezt követően indulhatnak útnak a hivatalos segélycsapatok. Ha regisztrálatlan, nem hivatalos úton kért segélycsapatok indulnak útnak, előfordulhat, hogy csak tovább nehezítik az amúgy is bajban lévő ország helyzetét.

Másik alapelve a nemzetközi segítségnyújtásnak, hogy elsőként a szomszédos, vagy legalábbis azonos kontinensen lévő országok nyújtanak segítséget. A Brazil Szövetségi Köztársaság eddig nem kért hivatalos úton segítséget Magyarországtól.

A magyar tűzoltók videóüzenetben kívántak kitartást brazil kollégáiknak. A videóüzenet elérhető a katasztrófavédelem Instagram- és " target="_blank" rel="noopener">Facebook-profilján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában