Veszélyeztetett területek

2019.07.02. 17:30

Villámárvízre nincs felkészülve egyetlen csatornarendszer sem

Eszközökkel, önkéntesekkel tudunk védekezni a szélsőséges időjárás ellen.

Fotó: Napló-archívum

„Hatóságként is jelen vagyunk a megye életében, ellenőrzünk, de célunk nem a büntetés, hanem a hibák kijavítása”

– mondta Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője pénteken a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlésén, amikor beszámolt a szervezet 2018. évi munkájáról. – Közel ötezer hatósági eljárást folytattunk tavaly, ezen belül nagyon sok tűzvédelmi ellenőrzést, és sok hiányosságot találtunk, de az intézményvezetők partnerek ezek kijavításában – osztotta meg tapasztalataikat. Megjegyezte: a közintézményekben keletkezett tüzek közel 40 százaléka elektromos eredetű.

Mélyebben fekvő részek

Belvíz szempontjából a megye középső része veszélyeztetettebb; Berettyóújfalu, Püspökladány, Sárrét térsége, másodsorban pedig Hajdúdorog, Hajdúnánás környéke és az északi részek. Kovács Ferenc beszámolója szerint az elmúlt tíz évben zajlott komoly fejlesztéseknek köszönhetően mára sokat javult a helyzet. A csatornák és árkok kitisztítása, újjáépítése után már nem jellemző, hogy elönt egy települést a belvíz, mostanra az ellene való védekezés szinte megszűnt. – Az egyes települések nagyon sokat tettek ezért – hangsúlyozta.

Demeter Pál (Jobbik) kérte, hogy „vigyázó tekintetüket” továbbra is fordítsák a mélyebben fekvő településekre, például Balmazújvárosra, ahol az időjárás radikális változása miatt rendre előforduló hirtelen nagy esők problémát okozhatnak.

Fel kell készülni

Kovács Ferenc válaszában elmondta, nem oldották meg teljesen a helyzetet, de normalizálták. Míg korábban jellemző volt, hogy a téli hóra érkező tavaszi esőnél némely településeken rendszeres volt a harmadfokú belvízvédelmi készültség, ez most hasonló időjárásnál sem áll fenn. – Az biztos, a természet alá vagyunk rendelve. Egyetlen település csatornarendszere sincs arra méretezve, ha egy óra alatt esik 100 milliméter eső. De fel lehet készülni rá, beszerezni homokzsákokat, eszközöket a gyors védekezéshez. Múlt héten jeleztem a települési vezetők felé, hogy gondoskodjanak tetőfóliáról, tetőlécekről, ha netán az időjárás megrongálja a házakat, be tudjanak avatkozni – mondta.

Azzal, hogy a klímaváltozás miatti szélsőségek a jövőben rengeteg gondot fognak okozni, a képviselők is egyetértettek.

„Az időjárás sok új dolgot fog megtanítani nekünk”

– jegyezte meg Bódi Judit (MSZP).

Pajna Zoltán, a közgyűlés elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy hamarosan jelentős pályázati forrás érhető majd el a csapadékvíz-elvezetési rendszerek megújítására, és már mintegy 30 megyei település jelezte is rá igényét. Úgy vélte, az, hogy számítanunk kell rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék lehullására, szükségessé teszi a belvízelvezetési stratégiák újragondolását.

Önkéntesek

Bernáth László (Fidesz) a katasztrófavédelmi beszámoló kapcsán emlékeztetett az önkéntes tűzoltók szerepének fontosságára, Buczkó József (Fidesz) pedig arra, hogy az elmúlt 150 évben az egyes településeken helyben megszervezett rendszer (egyik a csákányt vitte ha baj volt, másik a vödröt stb.) kiválóan működött. Mindezzel Kovács Ferenc is egyetértett, és elmondta, igyekeznek a polgármestereket meggyőzni arról, hogy egy-egy önkéntescsoport néhány eszközzel; fűrésszel, baltával, kötéllel felszerelve sok-sok dolgot tud tenni, mire a hivatásos egység a helyszínre ér. Például egy vihar után gyorsan feldarabolhatnak kidőlt fát, útakadályt elhárítva ezzel. Cél, hogy sok ilyen, mindennapi szinten bevethető csoport legyen.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában